Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η συγκυρία είναι τέλεια για την έκδοση ελληνικού ομολόγου, δήλωσε αναλυτής

Η συγκυρία είναι τέλεια για την έκδοση ελληνικού ομολόγου, δήλωσε αναλυτής

Η συγκυρία είναι τέλεια για την έκδοση ελληνικού ομολόγου, δήλωσε αναλυτής

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων ύστερα από διακοπή τριών ετών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει, μεταξύ άλλων να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Είναι «η τέλεια χρονική συγκυρία», δήλωσε ο Λουτς Ρεμάγιερ της Landesbank Berlin Investment, η οποία διαχειρίζεται 12 δισ. ευρώ. «Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το επόμενο έτος, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το QE (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων». Ο Ρεμάγιερ κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα έκδοση.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 5,17%, ενώ στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 είχε φθάσει στ0 44,21%.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η κυβέρνηση επεδίωκε μια επιστροφή στις αγορές χρέους για να υπογραμμίσει την οικονομική της αποκατάσταση αφού έφθασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη πριν από δύο χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύστερα από τριετή «εξορία» ανακοινώνει η Ελλάδα, αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση χρέους.
Η Ελλάδα θα εκδώσει αύριο ομόλογα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη κίνηση αυτού του είδους από το 2014 προκειμένου να ‘δοκιμάσει’ την αγορά ύστερα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.


Από το βρετανικό δίκαιο θα διέπονται τα νέα ελληνικά ομόλογα

Από το βρετανικό δίκαιο θα διέπονται τα νέα ελληνικά ομόλογα

Από το αγγλικό δίκαιο θα διέπεται το 5ετές ομόλογο που εκδίδει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
«Οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια, όπως ειδικότερα ορίζεται στους όρους 11 και 12 της ενότητας “Terms & Conditions of the Notes” του Πληροφοριακού Δελτίου, στo άρθρο 17 της Σύμβασης Κάλυψης και στον όρο 12 της πράξης δέσμευσης», αναφέρεται.
Για την έκδοση του ομολόγου προβλέπεται προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ και αμοιβή έως 400.000 ευρώ για εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη
Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδί- δονται σε άυλη μορφή και είναι καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι χίλια ευρώ και το αρχικό ποσό της έκδοσης (αρχική ονομαστική αξία) ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.
Τα ομόλογα θα διατεθούν την 1η Αυγούστου, που θα είναι η ημερομηνία έκδοσης, στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από βιβλίο προσφορών.


Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ

Προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το δημόσιο για την έκδοση του ομολόγου

Προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το δημόσιο για την έκδοση του ομολόγου

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση για την έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ προβλέπεται να δοθεί προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε ευρώ, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 5 ετών, με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022.

Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδί- δονται σε άυλη μορφή και είναι καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι χίλια ευρώ.

Το αρχικό ποσό της έκδοσης (αρχική ονομαστική αξία) ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.
Τα ομόλογα θα διατεθούν την 1η Αυγούστου, που θα είναι η ημερομηνία έκδοσης, στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από βιβλίο προσφορών.



Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας: Βγήκε στις αγορές με στόχο 4 δισ. ευρώ – Βαρόμετρο το επιτόκιο

Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας: Βγήκε στις αγορές με στόχο 4 δισ. ευρώ – Βαρόμετρο το επιτόκιο

Με μια συνδυασμένη κίνηση, που μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων όρων τιμολόγησης, βγήκε στις αγορές η Ελληνική Δημοκρατία ανοίγοντας επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου και την ίδια στιγμή τρέχει δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγου λήξης 2019.
Συγκεκριμένα, το σχήμα των αναδόχων (BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC) από τη μια θα «τρέξει» accelerated book building για νέους επενδυτές και από την άλλη δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολογιών, που λήγουν το 2019.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, όσοι αποδεχθούν την προσφορά θα ανταλλάξουν, πρακτικά, τις ομολογίες λήξης 2019 που κατέχουν με τιμή εξαγοράς στο 102,6% της ονομαστικής αξίας (σ.σ θα πάρουν επίσης τους δεδουλευμένους τόκους) και θα πάρουν ίσης ονομαστικής αξίας τίτλους του νεοεκδιδόμενου 5ετούς ομολόγου. Η ζήτησή τους, δε, θα ικανοποιηθεί, κατά προτεραιότητα.

Η ονομαστική αξία των ομολογιών λήξης 2019 ανέρχεται σε 4,03 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία θα αποδεχθούν τη δημόσια προσφορά κάτοχοι τίτλοι λήξης 2019, ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. 

Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, αναμένεται σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης καθώς οι νέοι επενδυτές θα ζητήσουν πολύ περισσότερες ομολογίες προκειμένου αναλογικά να πάρουν το μέρος που επιδιώκουν.

Άλλωστε, όλος ο σχεδιασμός φαίνεται να επιδιώκει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές της έκδοσης ώστε να επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%, επίπεδα στα οποία είχε τιμολογηθεί η έκδοση της κυβέρνησης Σαμαρά. 


Σήμερα η τιμολόγηση

Σήμερα οι ανάδοχοι της έκδοσης αναμένεται να έχουν ικανοποιητική εικόνα για την πορεία της δημόσιας προσφοράς. Βάσει της διαδικασίας πρώτα θα προκύψει τιμολόγηση της ανταλλαγής και εν συνεχεία θα βγει το εύρος επιτοκίου για το βιβλίο προσφορών.

Ο μικρός χρόνος ( σ.σ μόλις μία ημέρα) που έχει χορηγηθεί για την αποδοχή της δημόσιας προσφοράς κάνει την αγορά να υποθέτει ότι έχει προηγηθεί ικανοποιητική προεργασία από τους αναδόχους και η ανταλλαγή τίτλων είναι περίπου… σεταρισμένη, όπως σημειώνει το euro2day.gr.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το κουπόνι της έκδοσης λήξης 2022 θα βγει κοντά στο 4,6%, εφόσον η έκδοση καλυφθεί κατά τα τρία τέταρτα από παλαιό χρήμα και κατά το υπόλοιπο από νέο.

Το νέο ομόλογο λήξης 2022 θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ έχει κατατεθεί αίτηση ώστε οι ομολογίες να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ΗΔΑΤ.

Το μέρος του φρέσκου χρήματος που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για επαναγορά ομολόγων ώστε να πληρείται ο όρος που έχει θέσει το ΔΝΤ περί συγκράτησης του χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα των 325 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα.


Μαξίμου: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Πού ποντάρει
Σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής: 

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από: 

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019. 

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί: 

• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών. 

• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017».


Ο γερμανικός και γαλλικός Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα». 

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το τηλεγράφημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

«Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody's στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

Πηγή: Real.gr

FAZ: Θρίαμβος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

FAZ: Θρίαμβος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. 

Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. 

Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».



Τι γράφει ο ξένος Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

09:50 πμ
Συνεχής είναι η κάλυψη της σημερινής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια φωτίζουν πτυχές του γεγονότος.
Επί παραδείγματι, έτσι, «εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη», σημειώνεται εμφατικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (Liz Aderman).
Αναφορά στο θέμα γίνεται και από την εφημερίδα Wall Street Journal: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022.
Σύμφωνα δε, με το Reuters, πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια», αποτελεί δε, «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».
Από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο δημοσίευμα, καθώς η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».
Και το Spiegel, «ο σοβαρότερος οικονομικός ασθενής της Ευρώπης επιστρέφει. Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές ένα χρόνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να φανεί αν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα».
Ενώ η Handelsblatt σημειώνει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει και πάλι στις αγορές».
Το Bloomberg, τέλος, έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα. Σε νέα ανάλυση (Marcus Ashworth –Μark Gilbert) επισημαίνεται: «Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων. Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard & Poors, η Ελλάδα έσπευσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυναμική πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου».
Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε, «οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια εμπειρία της πρώτης προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Οι κάτοχοι του ομολόγου, που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα παρατηρούν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του (…) [αντιθέτως] με το τωρινό ομόλογο ζητείται η άντληση ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θεωρηθεί επιτυχία, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην εκδοτική προσπάθεια να αποτελείται από επενδυτές που θα αποφασίσουν να επεκτείνουν τη λήξη του. Η επιτυχία αυτή θα επιτρέψει τότε στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της και να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις διεθνείς αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα».
Εν κατακλείδι, «τρία χρόνια είναι πολύς χρόνος χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται το παράθυρο δανεισμού να παραμείνει μόνιμα ανοιχτό».
Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπήρξαν ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η εφημερίδα Guardian, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SZ: Η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας

SZ: Η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας

Για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές η Süddeutsche Zeitung γράφει«Περίπου ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. 

Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα. 

Για το λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC. 

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα».


Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λονδίνο που μεταδίδει το Bloomberg κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,875%.
Αντίθετα σύμφωνα με το Reuters το επιτόκιο στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,75% σύμφωνα με πηγές των αναδόχων.
Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%, ενδεχομένως και χαμηλότερα και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον τρεις φορές. 

Επίσης έχει θέσει ως στόχο, από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, την εισροή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ στα «ταμεία» του Ελληνικού Δημοσίου.
Πάντως αναλυτές της ING εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο, θεωρούν πως το μέγεθος θα εξαρτηθεί τελικά από το αποτέλεσμα της παράλληλης πρότασης επαναγοράς για το ομόλογο με λήξη τον Απρίλιο του 2019.



Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο – Υποχωρεί το επιτόκιο

Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο – Υποχωρεί το επιτόκιο

Με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο, από το αρχικό 4,875% που είχε δώσει το Bloomberg, είναι πολύ πιθανό να κλείσει η απόδοση για το πενταετές ομόλογο της Ελλάδας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Reuters το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση έχουν ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%, ενδεχομένως και χαμηλότερα και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον τρεις φορές. 

Επίσης έχει θέσει ως στόχο, από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, την εισροή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ στα «ταμεία» του Ελληνικού Δημοσίου.
Η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: