Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Πιο «αλμυρή» η αποκάλυψη «γκρίζων» εισοδημάτων

Πιο «αλμυρή» η αποκάλυψη «γκρίζων» εισοδημάτων

Πότε εκπνέει η προθεσία - Το κίνητρο και ο φόρος

Πιο «αλμυρή» η αποκάλυψη «γκρίζων» εισοδημάτων
Τσουχτερή γίνεται η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων από τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα αποφασίσουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις προκειμένου βέβαια να αποφύγουν τις αυστηρές ποινικές κυρώσεις που θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που αποκαλυφθούν από τον έλεγχο.  
Με υψηλότερο πρόσθετο φόρο, που θα υπολογιστεί με συντελεστή ως και 36%, θα μπορέσουν να φέρουν στο φως αδήλωτα εισοδήματα προηγούμενων ετών όσοι αξιοποιήσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου το «παράθυρο» της οικειοθελούς αποκάλυψης. Με φόντο την έως τώρα δήλωση περίπου 3,7 δισ. ευρώ «γκρίζων» εισοδημάτων, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 12% του κύριου φόρου, αντί του 10%, που ίσχυε έως 31/5.
Ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται για όσους:
*μέχρι την υποβολή των δηλώσεων έχει εκδοθεί και δεν έχει κοινοποιηθεί η εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών
*υποβάλλουν δηλώσεις εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της εντολής ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και εφόσον η σχετική εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών κοινοποιείται μετά την 1η Ιουνίου.
Για αυτούς που είχαν λάβει ραβασάκι όταν κατατέθηκε ο νόμος, αλλά θα αυτοκαρφωθούν τώρα, ο πρόσθετος φόρος θα υπολογιστεί με 18% αν δεν έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων και με 36% αν έχει κοινοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του νόμου 4474/2017 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω κυρίως της σημαντικής ανταπόκρισης που υπήρξε από τους υπόχρεους έως και τις 31 Μαΐου οπότε και έληξε η αρχική προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση.
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να παρατείνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη λόγω των «κερδοφόρων» αποτελεσμάτων που είχε για το Δημόσιο στην πρώτη φάση εφαρμογής της.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου, με βάση και τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν δηλωθεί με τη ρύθμιση αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων περίπου 3,7 δισ. ευρώ και από την εκκαθάριση του 80% των αιτήσεων εθελοντικής αποκάλυψης είχαν βεβαιωθεί 316 εκατ. ευρώ και είχαν εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 53.000 φορολογούμενοι.
* Το ποσό που έχουν αποκαλύψει-αποδεχθεί ανέρχεται στα 3,67 δισ. ευρώ.
* Έχουν εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ.
* Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24 δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εφορία διατηρεί πάντα το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν εθελοντικά οι φολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: