Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα - Καμία μείωση στα πρόστιμα, χάος σε Εφορίες, Διευθύνσεις Μεταφορών, Δήμους

Λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα - Καμία μείωση στα πρόστιμα, χάος σε Εφορίες, Διευθύνσεις Μεταφορών, Δήμους

Λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα - Καμία μείωση στα πρόστιμα, χάος σε Εφορίες, Διευθύνσεις Μεταφορών, Δήμους

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr

Λίγες ώρες απέμειναν στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν ώστε να γλιτώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ το οποίο τελικά δεν μειώθηκε καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr υπάρχει μια πιθανότητα να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να έχει αναδρομική ισχύ καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων δεν θα γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τις προσεχείς εβδομάδες. Παράλληλα οι άδειες των υπαλλήλων στο Μηχανογραφικό Σύστημα μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη διασταύρωση και τελικά τα πρόστιμα να αποσταλούν τελικά μετά από μήνες!

Πάντως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν ασφαλίσει ή καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους μέχρι σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου τότε για το σύστημα θεωρούνται παραβάτες και θα τους επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ. Αν πάλι περάσει η σχετική τροπολογία μείωσης των προστίμων τότε τα ποσά για τους παραβάτες θα κυμανθούν από 100 έως 250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Επίσης στις Διευθύνσεις Μεταφορών, στις εφορίες αλλά και στους Δήμους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα σε εκκρεμότητα σχετικά με την διευθέτηση οχημάτων που είτε έχουν πεθάνει οι ιδιοκτήτες τους, είτε τα έχει συλλέξει ο Δήμος και τα έχει οδηγήσει στα Κέντρα Ανακύκλωσης, είτε έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αλλά φαίνονται ότι κυκλοφορούν.

Παράλληλα ένα άλλο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει έχει να κάνει με το γεγονός πως χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων ανακάλυψαν πως οι επόμενοι αγοραστές δεν έκαναν ποτέ μεταβίβαση και το όχημα βρίσκεται ακόμη στην κυριότητά τους και έχουν χρεωθεί το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα αλλά και κάποια υψηλά ποσά από απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας.

Οι εμπορίες αυτοκινήτων επίσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα αυτοκίνητα που έχουν στις εκθέσεις τους καθώς από τη μία μεριά πρέπει με το που παραλάβουν ένα όχημα από αγορά ή ανταλλαγή να σπεύσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και από την άλλη έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιπτώσεις με υπέρογκα πρόστιμα τα οποία πολλές φορές αφορούν προηγούμενους ιδιοκτήτες οι οποίοι μπορεί μέχρι και να έχουν... μεταναστεύσει!

Όπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia.gr μέχρι το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. 
Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 9 του τρέχοντος μηνός προστέθηκαν επιπλέον 18.700 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Ωστόσο από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους.
Πάντως στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr αύξηση περίπου 20% στην παραγωγή ασφαλίστρων αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.

Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερα πρόστιμα αν περάσει η σχετική τροπολογία
«Βαριά» θα είναι τα πρόστιμα, αν δεν αλλάξουν με τροπολογία που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία θα ανέρχονται σε 250 ευρώ για όλους και όχι κλιμακωτά όπως έχουν ανακοινώσει στελέχη από το οικονομικό επιτελείο.

Σε περίπτωση πάντως που περάσει η τροπολογία έστω και με αναδρομική ισχύ τα νέα παράβολα-πρόστιμα θα διαμορφώνονται με βάση τέσσερις κλίμακες:
- 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc
- 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα
- 200 ευρώ ΙΧ κάτω από 1.000cc και
- 250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: