Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Συναγερμός για τα έσοδα: Τι δείχνει η τελική εκκαθάριση των δηλώσεων Περισσότερες επιστροφές φόρου σε σχέση με πέρυσι - Περισσότερα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Συναγερμός για τα έσοδα: Τι δείχνει η τελική εκκαθάριση των δηλώσεων
Περισσότερες επιστροφές φόρου σε σχέση με πέρυσι - Περισσότερα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά
24 Ιουλ 2017 - 09:06
Picture 0 for Συναγερμός για τα έσοδα: Τι δείχνει η τελική εκκαθάριση των δηλώσεων
Περίπου 6,1 εκατομμύρια δηλώσεις συγκεντρώθηκαν με την παρέλευση της φετινής προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, δεν φαίνεται να υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία μαρτυρούν ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε αντιμέτωποι με τη μείωση των εισοδημάτων.

Από τις 6,1 εκατομμύρια δηλώσεις, οι χρεωστικές είναι 2,493 εκατομμύρια (το 41,4% του συνόλου) και οι πιστωτικές 941 χιλιάδες (το 15,63%). Οι μηδενικές αντιστοιχούν στο 42,96% και είναι περίπου 2,587 εκατομμύρια. Συνολικά βεβαιώθηκαν 3,51 δις. ευρώ ενώ το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει 354 εκατ. ευρώ μέσω των πιστωτικών. Τελικό ποσό: 3,155 δις. ευρώ. Τι συνέβη το 2016; Ιδού τα αντίστοιχα νούμερα:

Πέρυσι –σε σύνολο 6,109 εκατομμυρίων δηλώσεων είχαμε 2,319 εκατομμύρια χρεωστικές. Ο αριθμός των χρεωστικών δηλώσεων αυξήθηκε φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 200.000. Ωστόσο, πέρυσι βεβαιώθηκαν 3,779 δις. ευρώ με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά. Φέτος, είμαστε στα 3,51 δις. ευρώ. Βεβαίως, εκκρεμούν ακόμη μερικές χιλιάδες δηλώσεις για να υπάρξει η πλήρης στατιστική εικόνα. Προκύπτει όμως ξεκάθαρα ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν έφερε και αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Πέρυσι, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ήταν 1,018 εκατομμύρια. Φέτος, οι πιστωτικές δηλώσεις ήταν λιγότερες (941 χιλιάδες). Ωστόσο, το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει το δημόσιο είναι φέτος μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, η συνολική επιστροφή έφτανε στα 311 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το δημόσιο πρέπει να επιστρέψει 354 εκατ. ευρώ (χωρίς το ποσό αυτό να είναι το τελικό). Δηλαδή, φέτος έχουμε λιγότερα πιστωτικά εκκαθαριστικά αλλά μεγαλύτερο ποσό επιστροφής φόρους.

Η καθαρή απόδοση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων ήταν 3,467 δις. ευρώ. Φέτος, αυτή τη στιγμή είμαστε στα 3,155 δις. ευρώ και ενώ εκκρεμούν μερικές δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις ακόμη. Είναι προφανές ότι οι νέοι φόροι (αύξηση στα ενοίκια, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες με πολλά κέρδη και αύξηση φόρου στους μισθωτούς με μεγάλους μισθούς, δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: