Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Ποιοι επενδυτές «ξυπνούν» την κτηματαγορά

Ποιοι επενδυτές «ξυπνούν» την κτηματαγορά

Στην Ελλάδα οι χαμηλότερες τιμές ακινήτων πανευρωπαϊκά

Ποιοι επενδυτές «ξυπνούν» την κτηματαγορά
Σημάδια μεταστροφής εμφανίζει η κτηματαγορά με τη ζήτηση για ακίνητα να εμφανίζει δειλά σημάδια αύξησης κυρίως από ξένους αγοραστές - επενδυτές.
Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς, λόγω της αυξητικής τάσης για αγορές κυρίως παλαιών ακινήτων σε αστικά κέντρα, αλλά και σε τουριστικές περιοχές.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι τιμές παραμένουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα οποία η πτώση των τιμών στην Ελλάδα ήταν της τάξεως του 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ούσα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην αμέσως επόμενη χώρα, την Κροατία, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά μόλις 0,4%. Οριακή ήταν και η υποχώρηση των τιμών στην ιταλική αγορά κατοικίας με μόλις 0,1%. Αυτές ήταν και οι μόνες τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου σημειώθηκε μείωση των αξιών των κατοικιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 41,9% από την αρχή της κρίσης το 2009 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 η πτώση ήταν μόλις 1,7%.
Η πρόβλεψη του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην ελληνική επικράτεια της RE/MAX Ελλάς για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αισιόδοξη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και μια προοπτική ανάπτυξης και υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώριους επενδυτές με αποτέλεσμα η ζήτηση να εμφανίζει μήνα με το μήνα ανοδικές τάσεις.
Αυτό οφείλεται και στο ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.
Σημαντικός παράγοντας στη βελτίωση της εικόνας της κτηματαγοράς είναι το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών μέσω και του προγράμματος «χρυσή βίζα», δηλαδή τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: