Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

«Κούρεμα» δανείων μέχρι 95% από τις τράπεζες

«Κούρεμα» δανείων μέχρι 95% από τις τράπεζες

«Κούρεμα» δανείων μέχρι 95% από τις τράπεζες
Μεγάλες εκπτώσεις που σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητες προσφέρουν οι τράπεζες προκειμένου να… πείσουν τους κακοπληρωτές πελάτες τους να σπεύσουν να συναινέσουν στην μετατροπή των Κόκκινων καταναλωτικών δανείων τους σε Πράσινα, να ξαναρχίσουν δηλαδή την ομαλή αποπληρωμή τους.
Οι διευκολύνσεις αυτές που όλες τις περιπτώσεις συνοδεύονται από πολλές άτοκες δόσεις έχουν διπλό στόχο: Από την μια πλευρά να μειώσουν άμεσα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών που στο τέλος του 2016 πλησίαζαν τα 110 δισ. ευρώ, και να βελτιώσουν έτσι τους δείκτες των τραπεζών ενόψει και των νέων stress tests που θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες. Από την άλλη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να «αποκαταστήσουν σχέσεις» με πελάτες που μπορεί να θεωρηθούν ότι στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέες καταθέσεις αλλά προς το παρόν περιορίζονται λόγω των ανοιγμάτων από παλαιότερους δανεισμούς τους.
Άλλωστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μόνο να κερδίσουν από δάνεια που θεωρούν ήδη «ξεγραμμένα» ελπίζουν. Αντί λοιπόν να προχωρήσουν άμεσα στην μεταβίβαση των Κόκκινων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (στην λαϊκή γλώσσα αποκαλούνται κοράκια) αποφάσισαν να απευθυνθούν για τελευταία (όπως αναφέρεται ρητά σε σχετικές επιστολές) στους δανειολήπτες.
Ήδη δύο από την τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν αποστείλει επιστολές σε πελάτες τους με καθυστερημένες οφειλές είτε από πιστωτικές κάρτες είτε και από καταναλωτικά δάνεια που είχαν χορηγήσει την εποχή των «παχέων αγελάδων». Οι οφειλές των δανείων αυτών λόγω κυρίως των τόκων υπερημερίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φθάνοντας πολλές φορές στο 200% του αρχικού κεφαλαίου (σε δάνεια που συνάφθηκαν προ δεκαετίας και δεν εξυπηρετήθηκαν έκτοτε).
Το να προτείνεται επομένως μείωση του οφειλομένου ποσού σε ποσοστό κατά 90% ακόμα και 95% δεν αποτελεί καμία «τρελή» πρόταση της τράπεζας η οποία τελικώς θα εισπράξει το 100% του συνολικού δανείου και ένα μέρος των οφειλομένων τόκων.  Αντίθετα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μια τράπεζα που θα μεταβιβάσει δάνεια σε εταιρία ειδικού σκοπού θα εισπράξει τελικά περισσότερο από το 3-5% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αφού στο ύψος αυτό αποτιμώνται σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές πώλησης των σχετικών πακέτων.
Παράλληλα και ο δανειολήπτης κάτι θα κερδίσει. Από την μια πλευρά θα απαλλαγεί από τον ατελείωτο βραχνά των συχνών ενοχλήσεων από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων που κατά πολλές καταγγελίες υπερβαίνουν τα ορθά συναλλακτικά ήθη. Από την άλλη πλευρά αν αξιοποιήσει την πρόταση της τράπεζας θα έχει την δυνατότητα να βγει μετά από μερικούς μήνες από τον Τειρεσία, θα επανακτήσει δηλαδή την δυνατότητα να διεξάγει συναλλαγές και θα απελευθερώσει περιουσιακά στοιχεία από την «μέγγενη» της κατάσχεσης.
Συγχρόνως αν η τράπεζα έχει προσχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον όπως κατάσχεση λογαριασμών, ο δανειολήπτης θα αποκτήσει εκ νέου την διαχείριση των χρημάτων του. Κυρίως όμως απολαμβάνει της δυνατότητας εφόσον πλέον βρεθεί εκτός της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία σύναψης νέων δανείων και ανοίγματος λογαριασμών (μετά την πιθανή άρση των capital controls).

Δεν υπάρχουν σχόλια: