Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ε.Αχτσιόγλου - Οι 7 παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της Αδήλωτης εργασίας

Ε.Αχτσιόγλου - Οι 7 παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της Αδήλωτης εργασίας








Ολόκληρη η ερώτηση και η απάντηση στην βουλή.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας μέσω των ελέγχων που διενεργεί. Για να καλύψει, όμως, αποτελεσματικά την αγορά εργασίας σε όλο της φάσμα, σε όλο της το εύρος και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων καθίσταται επιτακτική η ενίσχυση της στελέχωσης των τμημάτων επιθεώρησης εργασίας.

Επειδή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, άμεσα τα περιφερειακά τμήματα ΣΕΠΕ πρέπει να στηριχθούν με σοβαρές παρεμβάσεις, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά αξιόλογη.
Επίσης, θα ενταθούν οι προσπάθειες για ακόμη πιο αποτελεσματικούς ελέγχους που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους και θα αποτελέσουν ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος; Επιπλέον, για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ θα εγκρίνονται οι αναγκαίες πιστώσεις για καύσιμα και υλικοτεχνικές υποδομές έγκαιρα;

Κυρία Υπουργέ, το σίγουρο είναι ότι μέσα από έναν σχεδιασμό σοβαρού και συγκροτημένου πλαισίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και θεωρώ ότι όλοι μας θα βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και γενικότερα για την ενεργοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να καταπολεμηθεί η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία που πλέον τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής μας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριοι Βουλευτές, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και νομίζω ότι σήμερα σημειώνεται μια πάρα πολύ θετική δυναμική σε ό,τι αφορά την ανεργία και από αυτό θέλω να ξεκινήσω.

Είδαμε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν το διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας για τον Απρίλιο του 2017, που είναι 21,7%. Είναι περίπου δύο μονάδες κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό που περσινού Απριλίου και είναι περίπου πέντε μονάδες κάτω από το ποσοστό ανεργίας με το οποίο ξεκίνησε αυτή η Κυβέρνηση το έργο της.

Η θετική δυναμική που σημειώνεται στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας πρέπει να συμπληρωθεί οπωσδήποτε και από ισχυρές παρεμβάσεις στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων. Και εδώ είναι που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει πραγματικά μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει αυτό το ζήτημα, δηλαδή να βελτιώσει την ίδια την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, μέσα στην κρίση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποβαθμίστηκε ουσιαστικά και νομίζω πως αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν μία συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι συνολικά η προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων ήταν μία προσέγγιση, η οποία θεωρούσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ότι η ανάπτυξη, δηλαδή, θα έρθει μέσα από τη συμπίεση του εργατικού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν το βασικό αφήγημα το οποίο υιοθετούταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράδειγμα που δείχνει αυτή την υποβάθμιση, το οργανόγραμμα που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που κατήργησε διακόσιες εννιά οργανικές θέσεις και είκοσι έξι οργανικές μονάδες, εννέα διευθύνσεις και δεκαεπτά τμήματα.

Και επειδή πολλές φορές τα νούμερα μπορεί να μη λένε αυτό ακριβώς που χρειάζεται, δίνω μόνο δύο παραδείγματα. Από την προηγούμενη κυβέρνηση καταργήθηκαν το Τμήμα Νομικής Στήριξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι προφανές ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να προσπαθήσει ένας ελεγκτικός μηχανισμός να λειτουργήσει χωρίς νομική στήριξη και χωρίς πληροφοριακό σύστημα.

Εμείς τι κάνουμε από τη στιγμή που αναλάβαμε και λόγω της μεγάλης βαρύτητας που δίνουμε στη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για να επιφέρει την νομιμότητα στους χώρους δουλειάς; Επτά παρεμβάσεις θα αναφέρω.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Θα ξεκινήσω και ελπίζω να προλάβω να ολοκληρώσω στη δευτερολογία μου.

Με το νέο οργανόγραμμα οι οργανικές θέσεις αυξάνονται κατά εκατόν σαράντα. Δημιουργούμε εννέα νέες οργανικές μονάδες, δύο διευθύνσεις και επτά τμήματα. Έχουν ήδη γίνει πενήντα προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ελπίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες. Ενίσχυση κυρίως του τμήματος της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, στο οποίο έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και δεκαεπτά χρόνια.

Το δεύτερο πολύ κρίσιμο στοιχείο για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι η έγκριση ενός συνολικού σχεδίου δράσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 7.600.000 ευρώ, ο συνολικός προϋπολογισμός. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχων σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους, αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και προγράμματα εκπαίδευσης των επιθεωρητών.

Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου με τα υπόλοιπα σημεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ο κ. Βαρδάκης έχει τον λόγο για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, ξέρουμε ότι πράγματι είναι δύσκολο οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί που απαξιώθηκαν και διαλύθηκαν πραγματικά –το βιώσαμε στο πετσί μας από ανισόρροπες πολιτικές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια- να λειτουργήσουν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου σε δύο χρόνια. Όμως, αυτό για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι.
Προέχει άμεσα η αποκατάσταση των αρνητικότατων μεταβολών και της απαξίωσης που προέκυψαν, όπως σας είπα προηγουμένως, από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, συγχωνεύσεις, απενεργοποιήσεις, δομών του ΣΕΠΕ, καμία φορά και σκόπιμα, με αποτέλεσμα το 2013, τα ο 2014 και το 2015 η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να εκτοξευθεί στο 30%.
Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες, κυρία Υπουργέ, τις επόμενες ημέρες, ενέργειες που θα δημιουργήσουν άμεσα προοπτικές ασφάλειας και εργασιακής αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτές τις προσπάθειες να ξέρετε ότι εμείς θα είμαστε αρωγοί, αλλά άμεσα θα πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, για να μη συμβεί ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα δέκα χρόνια.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Η κυρία Υπουργός έχει τον λόγο.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συνεχίζω ουσιαστικά να παραθέτω τους βασικούς άξονες της ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι οι άξονες οι οποίοι δείχνουν ότι ενισχύουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό, με το αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να γίνονται στοχευμένα οι έλεγχοι και να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί, αλλά και με ένα σύνολο θεσμικών παρεμβάσεων, τις οποίες θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή. Και αυτό είναι η τρίτη βασική παρέμβαση. Ήδη μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους ελέγχους σε αγροτικές περιοχές. Η θολή νομοθεσία που επέτρεπε και η πολιτική απραξία που ανεχόταν τις «Μανωλάδες» έχει τελειώσει.

Ήδη, σε λειτουργία από την αρχή του έτους βρίσκεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που μέσα από ένα πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου δείχνει ποιες επιχειρήσεις είναι περισσότερο πιθανό να παρανομήσουν, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται εκεί στοχευμένα. Και οι στοχευμένοι έλεγχοι φέρουν αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας η αδήλωτη εργασία έπεσε από 19,17% το 2014 στο 13,5% το 2016.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο αναβαθμίζουμε τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται προγράμματα στοχευμένων ελέγχων στον τουρισμό. Έχει γίνει ήδη, για παράδειγμα, μια παρέμβαση τον τελευταίο μήνα των Ειδικών Επιθεωρητών με διακόσιους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, όπου στο 50% επιβλήθηκε πρόστιμο ή βρίσκονται στη διαδικασία των γραπτών εξηγήσεων.

Θέτουμε στο στόχαστρο για πρώτη φορά την υποδηλωμένη εργασία. Πριν από λίγο διάστημα είχαμε αναφέρει το πρόστιμο του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκε σε μεγάλη τράπεζα για περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας, για περίπου εκατό παραβάσεις και χθες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε και πάλι πρόστιμο σε μεγάλη τράπεζα ύψους 250.000 ευρώ για παραβάσεις των χρονικών ορίων εργασίας, υπερωρίες δηλαδή και υπερεργασίες.

Τέλος, αναβαθμίζουμε και τον επιχειρησιακό συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων, ώστε πλέον να δρουν από κοινού το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ. Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής αυτή η λειτουργία των τεσσάρων σωμάτων και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, σχεδιάζουμε ένα σύνολο θεσμικών παρεμβάσεων -αυτή είναι η τελευταία παρέμβαση- ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών, νομοθετικό έργο δηλαδή, που θα το δείτε σύντομα στη Βουλή. Ήδη, έχουμε θεσπίσει την υποχρεωτική καταβολή του μισθού μέσω τράπεζας, κάτι το οποίο βοηθά πάρα πολύ στον έλεγχο της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα θα θεσπίσουμε ένα σύστημα αποκλεισμού πρόσβασης σε δημόσιο χρήμα ή σε κοινοτικά κονδύλια των επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και θα διορθώσουμε μια σειρά από «τυφλά» σημεία που έχει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε ό,τι αφορά ιδίως το σύστημα των υπερωριών, προκειμένου να γίνεται πολύ καλύτερος ο έλεγχος της τήρησης των χρονικών ορίων της εργασίας.

Νομίζω ότι απ’ όσα πρόλαβα να αναφέρω δείχνουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει σίγουρα τη βούληση και έχει και ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: