Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μπιλιέτα κατασχέσεων σε αγρότες µε οφειλές στον ΟΓΑ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ

Μπιλιέτα κατασχέσεων σε αγρότες µε οφειλές στον ΟΓΑ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ

Μπίκας Αλέξανδρος|  24/07/2017 - 04:49 μμ
Με κατασχέσεις έναντι χρεών ακόµα και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ απειλούν αυτές τις ηµέρες τα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, που διατηρούν ληξιπρόθεσµες οφειλές στον πρώην ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ).
Τα πρώτα ειδοποιητήρια κατέφθασαν, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, µαζικά στα σπίτια παραγωγών µε εκκρεµότητες στο ασφαλιστικό τους ταµείο, την περασµένη Παρασκευή 14 Ιουλίου, µε τη διαδικασία αποστολής να βρίσκεται ακόµα σε εξέλιξη, γεγονός που προκαλεί τεράστια αναστάτωση στις αγροτικές περιοχές της χώρας, εν µέσω καλλιεργητικής σεζόν.

Πιο συγκεκριµένα, µε τις ατοµικές επιστολές, τα Κέντρα Είσπραξης (ΚΕΑΟ), καλούν τους αγρότες, είτε να αποπληρώσουν, είτε να διακανονίσουν τις οφειλές τους, εντός χρονικού διαστήµατος 20 ηµερών, διαφορετικά, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κατασχέσεις µε όλα τα µέσα που ορίζει ο Κώδικας (κατασχέσεις).
Η Agrenda παρουσιάζει σήµερα επιστολή που έλαβε στις 14 Ιουλίου αγρότης, ο οποίος καλείται να εξοφλήσει ή να διευθετήσει εντός εικοσαήµερου, ένα χρέος της τάξης των 1.700 ευρώ περίπου, συν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που αντιστοιχεί σε πρόστιµα και προσαυξήσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µε βάση τα θεσµοθετηµένα εργαλεία που βρίσκονται σε ισχύ, οι παραγωγοί µε χρέη στον ΟΓΑ (σήµερα ΕΦΚΑ), µπορούν να προβούν µόνο σε ρύθµιση 12 δόσεων.

Αναµένεται νέα ρύθµιση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής τη ρύθµιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σύµφωνα µε το σχέδιο, µόνο κριτήριο ένταξης θα είναι η περιουσιακή κατάσταση των ενδιαφεροµένων ήτοι:
  •   Όσοι χρωστάνε έως 50.000 ευρώ, θα µπορούν να ενταχθούν στην εξεταζόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων, χωρίς περιουσιακό έλεγχο.
  •   Όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ, θα µπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων, αφού όµως προηγηθεί περιουσιακός έλεγχος, ο οποίος να αποδεικνύει πως δεν µπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα ταµεία µε άλλο τρόπο.
Η σχετική ρύθµιση εξετάζεται να θεσπιστεί πριν καν τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα ρύθµισης χρεών προς τα ταµεία µέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συµβιβασµού, δηλαδή πριν τις 3 Αυγούστου 2017 κι αυτό λόγω της πίεσης από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελµατίες, οι οποίοι εξακολουθούν να αποκλείονται από το δηµόσιο ασφαλιστικό σύστηµα λόγω της έως τώρα αδυναµίας τους να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές σε ταµεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: