Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018 Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018
Από τον Αύγουστο του 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με νέους συντελεστές καθώς το τεχνικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από τους δανειστές προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή να «διευρύνει τη φορολογική βάση» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα έσοδα θα παραμείνουν αμείωτα.


Όπως προκύπτει από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, μέσα στον μήνα θα πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα πλαισιωθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ελληνικής Στατιστικής, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ομάδα θα πρέπει να στελεχωθεί από ειδικούς εκτιμητές.
Στόχος θα είναι να αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Για το 2017, πάντως, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη.
Επιπλέον, δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα φέρουν νομοθετική ρύθμιση ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί και εφέτος σε πέντε δόσεις (1η δόση τον Σεπτέμβριο και 5η δόση τον Ιανουάριο 2018). Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανεβούν στο Τaxisnet τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Οι αντικειμενικές αξίες
Εν τω μεταξύ, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 17μελής ομάδα εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη με αντικείμενο την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2018 και αυτό διότι ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει ο ίδιος, 2,65 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, όπου προκύψουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές καθώς επίσης και στο Τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων. Η 17μελής ομάδα εργασίας θα καταθέσει πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως τις 31.12.2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: