Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Αναλυτές: Το ευρώ μπορεί να αγγίξει το $1,20 ως τα τέλη του 2017

Αναλυτές: Το ευρώ μπορεί να αγγίξει το $1,20 ως τα τέλη του 2017

  •  Print
Αναλυτές: Το ευρώ μπορεί να αγγίξει το $1,20 ως τα τέλη του 2017
Προσθήκη σχολίου
Το ευρώ μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του 1,20 έναντι του αμερικανικού δολαρίου ως τα τέλη του έτους με παράλληλη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων στην ευρωζώνη και υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος στις ΗΠΑ, αναφέρει σειρά αναλυτών.
Το ευρώ έφτασε σε υψηλό δύο ετών, στο 1,1655 δολ. μετά τις δηλώσεις Draghi ότι η ευρωζώνη δείχνει σημάδια  αναμφισβήτητης βελτίωσης και ότι οι συζητήσεις για πιθανές αλλαγές στο QE θα αρχίσουν από το φθινόπωρο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, το ευρώ ήταν στο επίπεδο του 1,1630 δολ. και οι αναλυτές θεωρούν ότι το ανοδικό μομέντουμ θα συνεχιστεί.
«Πιστεύω ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει αρχίσει να κινείται προς την εξισορρόπηση», αναφέρει ο Βασίλειος Γκιωνάκης της Unicredit, μιλώντας στο CNBC.
«Για αρκετό καιρό ήταν υποτιμημένο και τώρα η αγορά άρχισε να τιμολογεί την επικείμενη εξομάλυνση από την ΕΚΤ».
Ο Draghi δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα σχέδια για μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τις αρχές του 2018, πριν αρχίσει και η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Όπως εκτιμά ο Bob Parker, της  Quilvest Investment Management, το QE θα τερματιστεί στα τέλη του 2018.
Ο Parker βλέπει το ευρώ να φτάνει στο 1,20 δολ.μέχρι τα τέλη του 2017 και να ενισχύεται στο 1,25 κατά το β' τρίμηνο το 2018
Με την άποψη της περαιτέρω ανόδου συμφωνεί και ο Βασίλειος Γκιωνάκης, αν και δηλώνει πιο επιφυλακτικός .
«Οι προβλέψεις μας είναι αυτή τη στιγμή λίγο επιφυλακτικές: βλέπουμε το ευρώ στο 1,14 δολ. ως τα τέλη του έτους – αλλά βλέπουμε και ρίσκα για την άνοδο».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών των ευρωπαϊκών αγορών της BNP Paribas, Luigi Speranza, αναφέρει πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επισπεύσει το tightening ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: