Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ για ποσά έως 10.000

Γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ για ποσά έως 10.000

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ για ποσά έως 10.000
Ταχεία διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ταχεία διαδικασία είναι να μην έχει εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου μετά από έλεγχο.
Στη διαδικασία της ταχείας και χωρίς ελέγχους επιστροφή φόρων πρόκειται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν "λευκό" φορολογικό μητρώο, δηλαδή δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και είναι συνεπείς στις τυπικές και ουσιαστικές φορολογικές τους υποχρεώσεις (υποβολή δηλώσεων κλπ).
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι αφορούν το 90% των επιχειρήσεων αλλά μόλις το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών φόρων αυτής της κατηγορίας. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις.
Παράλληλα περίπου το 35% των ελευθέρων επαγγελματιών αναγκάζεται σήμερα να περιμένει πάνω από 12 μήνες για να εισπράξει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ που θα δοθούν αυτόματα και χωρίς έλεγχο αφορούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αλλά μόλις το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό επιστροφών ΦΠΑ. 
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στο Μάιο δείχνον ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών προς τους δανειστές είναι η επιτάχνση της  εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να έχει "απόθεμα" εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η αποπληρωμή σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες προβλέπεται και στην συμφωνία που συνόδευε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται δύο υποδόσεις των 800 εκατ. ευρώ η κάθε μία που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Σπύρος Δημητρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: