Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Αποκάλυψη Reuters: Η ρύθμιση για το χρέος οδηγεί σε νέο δάνειο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα

Αποκάλυψη Reuters: Η ρύθμιση για το χρέος οδηγεί σε νέο δάνειο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα

Αποκάλυψη Reuters: Η ρύθμιση για το χρέος οδηγεί σε νέο δάνειο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα

Σε μια αποκάλυψη- φωτιά προχωρά το πρακτορείο Reuters. Σε δημοσίευμά του αναφέρει πως ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που μεταθέτει την αποπληρωμή των επιτοκίων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα αναβάλουν την είσπραξη έως και 123 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόβλεψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται σε επιστολή η οποία εστάλη σε μέλος του Κοινοβουλίου, εξετάζονται διάφορα σενάρια για το ελληνικό ζήτημα από τον ESM και από την πλευρά της Ευρωζώνης.
«Μια μετάθεση αποπληρωμής των επιτοκίων, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων» αναφέρεται στο Reuters.
Προσθέτει δε, ότι «ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισ. ευρώ».
«Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι να πάρει εγγυήσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.
Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τη δόση του Ιουλίου, όμως η εκταμίευση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση των δανειστών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, το συμπέρασμα δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης» καταλήγει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: