Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Γιατί το ΔΝΤ συνδέει την Ελλάδα με τη… Ζάμπια, το Κονγκό και τη Σομαλία

Γιατί το ΔΝΤ συνδέει την Ελλάδα με τη… Ζάμπια, το Κονγκό και τη Σομαλία

Γιατί το ΔΝΤ συνδέει την Ελλάδα με τη… Ζάμπια, το Κονγκό και τη Σομαλία

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης, καθώς το Ταμείο συνδέει την Ελλάδα με χώρες όπως η Ζάμπια, το Κονγκό και η Σομαλία.
Συγκεκριμένα, μέσα από εννέα ερωτο-απαντήσεις, το ΔΝΤ δίνει διευκρινίσεις για το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup, τι είναι η επί της αρχής έγκριση συμφωνίας, πότε έχει ξαναεφαρμοστεί, και γιατί προκρίθηκε αυτή η λύση.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η Κατ’ Αρχήν Έγκριση (ΚΑΕ) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μια ρύθμιση χρηματοδότησης για μια χώρα-μέλος βάσει μιας συμφωνίας οικονομικών πολιτικών που έχει επιτευχθεί με τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ή νέας χρηματοδότησης μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της. Η ΚΑΕ παρέχει πρόσθετο χρόνο για την επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λαμβάνει μια δεύτερη απόφαση (συνήθως χωρίς να συνεδριάσει), οπότε και η χώρα-μέλος μπορεί να αντλήσει πόρους βάσει της ρύθμισης.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Ταμείου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το ΔΝΤ χρησιμοποίησε τη διαδικασία της ΚΑΕ σε πολλές περιπτώσεις ως καταλύτη για την επίτευξη συμφωνιών μεταξύ χωρών-μελών του ΔΝΤ και των πιστωτών τους.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΔΝΤ, Συμφωνία επί της Αρχής (ή Καταρχήν Εγκριση) είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ στο παρελθόν σε περιπτώσεις όπου υπήρχε συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν ένα πρόγραμμα, που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ, αλλά όπου δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της για την χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους.
Συνολικά, χρησιμοποιήθηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 σαν καταλύτης για τη χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ στις ακόλουθες χώρες: στο Σουδάν, στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ, στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία (στο Σουδάν, στο Ζαΐρ και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η διαδικασία της ΚΑΕ χρησιμοποιήθηκε δύο φορές σε κάθε μια χώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: