Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Έρχεται επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα

Έρχεται επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα

Έρχεται επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα

Την επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 125.000 παιδιά προανήγγειλε σε πρόσφατη ομιλία της η Θεανώ Φωτίου.
Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το πρόγραμμα θα επεκταθεί δίνοντας 25 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι το 2019 να επεκταθεί σε 500.000 παιδιά, δηλ. στον μισό πληθυσμό του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Η κα Φωτίου υπενθύμισε ότι «η κρίση στη χώρα μας έφερε την παιδική φτώχεια σε σημεία δραματικά. «Όταν αναλάβαμε, η υλική αποστέρηση, δηλαδή η στέρηση των παιδιών από υλικά αγαθά, άγγιζε το 45% και ο κίνδυνος φτώχειας το 34,6%. Είναι τα στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φώς της δημοσιότητας από τη Unicef και αφορούν δεδομένα του 2014» είπε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, τα σχολικά γεύματα δίνονται σε 15.000 παιδιά. Μέρος τους μαγειρεύεται από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) στους οποίους το 30% των εργαζομένων είναι παιδιά με νοητική στέρηση, πρώην τοξικοεξαρτημένοι κλπ.
Τα σχολικά γεύματα εισάγουν παράλληλα μια νέα κουλτούρα στο δημοτικό: την κουλτούρα της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της υπευθυνότητας και της σωστής διατροφής. Τα παιδιά στρώνουν τα τραπέζια και τρώνε όλα μαζί, όπως είπε η κα Φωτίου.
Η έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στα παιδιά, έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά ευρήματα: Το 20% των παιδιών είχε καλύτερη απόδοση στα μαθήματα και το 40% καλύτερη συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: