Του Σπύρου Δημητρέλη
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών για την εκπλήρωση μιας από τις δεκάδες "μικρομεσαίες" δεσμεύσεις έναντι των δανειστών που στοχεύει στο να πιεστούν για να περάσουν από το δημόσιο ταμείο όσοι χρωστούν σημαντικά ποσά. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της λίστας των φορολογούμενων που τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα.

Η νέα λίστα αναμένεται να αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει φορολογούμενους, φυσικά  και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ (βασική οφειλή) οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο διάστημα μετά την δημοσιοποίηση της τελευταίας λίστας, δηλαδή μετά τις 5 Ιουλίου 2016.

Από τη νέα λίστα εξετάζεται να αφαιρεθούν στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων των οποίων οι οφειλές έχουν χαρακτηρισθεί ως "ανεπίδεκτες είσπραξης" , δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση και αντικειμενικά ο οφειλέτης δεν διαθέτει πόρους προκειμένου να εξυπηρετήσει την οφειλή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση έχει περιλάβει στις λίστες που είναι ήδη αναρτημένες περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που ουσιαστικά είναι νεκρές (π.χ. παλιά Ολυμπιακή, Πειραϊκή Πατραϊκή) καθώς και φυσικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρωθούν (υποθέσεις πλαστών τιμολογίων, υπεξαίρεσης ΦΠΑ κα).

Το μέτρο της δημοσιοποίησης των οφειλετών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 και η λίστα επισημοποιήθηκε, χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές στα ονόματα, πέρυσι τον Ιούλιο. Στόχος του μέτρου ήταν να πιεστούν όσοι μπορούν να πληρώσουν προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και το δημόσιο να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα.

Όπως, όμως, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συνεισφορά της δημοσιοποίησης των οφειλετών με τον τρόπο που γίνεται δεν έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σημειώνουν, για παράδειγμα, η κατάταξη στη λίστα γίνεται μόνο βάση ύψους οφειλής και όχι με άλλους τρόπους (πχ αλφαβητικά) που δα διευκόλυναν την αναζήτηση για τους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, σημειώνουν, ότι η λίστα δεν προσφέρει τεχνικές δυνατότητες αναζήτησης και αποτελεί απλώς έναν χαοτικό κατάλογο με χιλιάδες ονόματα χωρίς ανάλυση πηγής οφειλών και άλλες πληροφορίες.