Τα 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο είναι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, το ανώτατο όριο περιστασιακής απασχόλησης που επιτρέπεται για να διατηρήσει ένας άνεργος το επίδομα ανεργίας.
της Ρούλας Σαλούρου
Η εγκύκλιος εκδόθηκε προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις ως προς τη δυνατότητα διακοπής και επανέκδοσης του επιδόματος ανεργίας, καθώς η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4461/2017 δημιούργησε έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ανέργους.
Και επισημαίνει ότι το επίδομα διακόπτεται όταν ο άνεργος εργαστεί περιστασιακά έστω και μία ημέρα, επαναχορηγείται όμως με τη λύση της εργασιακής σχέσης, εφόσον πραγματοποίησε έως και 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο. Η διάταξη ισχύει από τις 28 Μαρτίου 2017 και μετά και αφορά όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι.
Στην πράξη, η διάταξη εισάγει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, παρά την παρεμβολή εντός αυτού «περιστασιακής» απασχόλησης.
Η διαδικασία αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, άρα και υπολογισμού του 12μηνου, ξεκινά από τον ασφαλισμένο με την υποβολή σχετικής αιτήσεώς του στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Καταληκτική ημερομηνία του εξατομικευμένου 12μήνου αποτελεί η ημερομηνία υποβολής της εκάστοτε νέας αίτησης του συγκεκριμένου ανέργου, η δε ημερομηνία έναρξης αυτού είναι η ίδια ημέρα του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ και κατά τις δύο ημερομηνίες ο ασφαλισμένος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος άνεργος για να μπορεί να εφαρμοσθεί η διάταξη.
Αν, για παράδειγμα, άνεργος εγγραφεί στο Μητρώο Ανέργων την 01.04.2017 υποβάλλοντας σχετική αίτηση, το 12μηνο αναφοράς αρχίζει την 01.04.2016, κατά την οποία ο ασφαλισμένος πρέπει, επίσης, να είναι εγγεγραμμένος άνεργος, και λήγει την 01.04.2017.
Ο ακριβής αριθμός των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν εντός του 12μηνου και το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης στο οποίο αυτές αντιστοιχούν αποδεικνύονται είτε με αυτεπάγγελτη αναζήτηση (μέσω των υφιστάμενων εφαρμογών διαλειτουργικότητας) είτε/και από τα σχετικά δικαιολογητικά που οι υπηρεσίες ζητούν από τους αιτούντες να προσκομίσουν, όταν η αναζήτηση με ηλεκτρονικό τρόπο δεν είναι εφικτή (δικαιολογητικά που ζητούνται και για την τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας).
πηγή: Έντυπη Καθημερινή