Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος - Στο ναδίρ οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος - Στο ναδίρ οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος - Στο ναδίρ οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών
Υποχώρηση της έως τώρα ανοδικής πορείας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος καταγράφει έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,1 μονάδες).
Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτούνται καθοριστικά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότητες, Ελαφρά ανοδικά όμως κινείται για δεύτερο μήνα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Συνεχίζονται έτσι οι μικρές διακυμάνσεις του δείκτη κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς καθυστερούν οι κομβικές αποφάσεις που αφορούν τόσο στην ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης του προγράμματος, όσο και η χαρτογράφηση της επόμενης μέρας στη χρηματοδοτική σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους – πιστωτές της.
Αναλυτικότερα:
Ø στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθενούν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται ουσιαστικά.
Ø στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση.
Ø στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, όπως και σε μεγαλύτερο βαθμό, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να παραμένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.
Ø στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Ø στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, από τις μεταβλητές του δείκτη, σημειώνεται σε όλες άμβλυνση των δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών, η οποία είναι οριακή για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ελαφρώς εντονότερη ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία και την ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση

MARKIT

Αμβλύνθηκε η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Μάιο

Αμβλύνθηκε η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Μάιο
Συρρίκνωση υπέδειξε κατά τη διάρκεια του Μαΐου ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) – ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχωρώντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων.
Η πρόσφατη τιμή των 49,6 μονάδων του Μαΐου, υψηλότερη από τις 48,2 μονάδες του Απριλίου, υπέδειξε την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός.
Σύμφωνα με την Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο δεύτερος ασθενέστερος το διάστημα αυτό και σε γενικές γραμμές χαμηλός. Η μείωση της παραγωγής οδήγησε, με τη σειρά της, σε μια ακόμα πτώση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.
Ακολουθώντας την τάση της παραγωγής, ο όγκος των νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, μολονότι στον μικρότερο βαθμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το 2017. H υποχώρηση ήταν ευρύτερα αισθητή στην αγορά αγαθών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Έχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες εργασίες, οι επιχειρήσεις περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε από τον Απρίλιο και ήταν συνολικά οριακός. Η μείωση των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων προμηθειών.
Παρά τις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Μάιο, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν συνολικά οριακός. Αν και η λειτουργική παραγωγική ικανότητα είχε αυξηθεί, ο όγκος των ανεκτέλεστων εργασιών υποχώρησε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Απρίλιο.
Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε για όγδοο συνεχή μήνα. Η καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών οφειλόταν στην έλλειψη ρευστότητας.
Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης τον Μάιο, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων και της εξασθενημένης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Τέλος, οι επιχειρήσεις διατήρησαν την αισιοδοξία τους ως προς την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: