Αρχές Ιουλίου, περισσότεροι από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σύμφωνα με άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρόλο που "η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο το 2016 στα ταμεία του Δημοσίου εισήλθαν περίπου 550 εκατ. ευρώ περισσότερα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι η είσπραξη το έτος 2016 περιλαμβάνει την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το έτος 2016, δεν περιλαμβάνεται μία δόση (η τελευταία), η οποία εισπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2017".
Για το έτος πυο διανύουμε, "το ποσό υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των εκπτώσεων τουλάχιστον τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, η εξαγγελία (του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ) όπως και οι προηγούμενες που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ (περί κατάργησής του) έμεινε ανολοκλήρωτη. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 8 στους 10 φορολογουμένους πληρώνουν κανονικά τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αδυναμία, με αποτέλεσμα οι οφειλές τους να εντάσσονται στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών".