Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κληρώνει για ανασφάλιστα 250άρι ή άφεση αμαρτιών

Κληρώνει για ανασφάλιστα 250άρι ή άφεση αμαρτιών
Ποιες επιλογές εξετάστηκαν ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία όσων έλαβαν κατά λάθος... ραβασάκι
21 Ιουν 2017 - 08:56
Picture 0 for Κληρώνει για ανασφάλιστα 250άρι ή άφεση αμαρτιών
Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά των ανασφάλιστων οχημάτων και των 1.150.000 ειδοποιητηρίων με πρόστιμο 250 ευρώ.

Αναμένεται να αποφασίσουν την Τετάρτη, αν τα ηλεκτρονικά παράβολα των 250 ευρώ θα παραμείνουν ως έχουν στέλνοντας ένα μήνυμα αναφορικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών να ασφαλίζουν τα οχήματά τους ή θα δώσουν μια τελευταία ευκαιρία ασφάλισης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, με διαγραφή της χρηματικής ποινής.

Νωρίτερα σήμερα, τα δεδομένα σταθμίστηκαν σε σύσκεψη ανάμεσα στους υφυπουργούς Κατερίνα Παπανάτσιου, Νίκο Μαυραγάνη, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει επιμονή στα παράβολα των 250 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες είχαν ανασφάλιστα τα οχήματά τους και μείωση της ταλαιπωρίας στο ελάχιστο για όσους λόγω λάθους των υπηρεσιών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με παράβολο. Για παράδειγμα, αναγνωρίζονται λάθη σε σχέση με κλεμμένα οχήματα (400.000 στα αρχεία της αστυνομίας) στα οποία ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν αποστέλλονταν ειδοποιητήρια για τέλη κυκλοφορίας (άρα γνώριζε η εφορία ότι δεν κυκλοφορούν), εστάλησαν ξαφνικά ειδοποιητήρια για ασφάλιση με υποχρεωτικό παράβολο 250 ευρώ.

Εξετάζεται να γίνει μια νέα διασταύρωση σχετικά με τα κλεμμένα, με το αρχείο της αστυνομίας ώστε να διαγραφούν τα 250άρια αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Στο ίδιο μοτίβο διευκολύνσεων και μείωσης της ταλαιπωρίας ιδιοκτητών οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ραβασάκι για τον απλούστατο λόγο ότι τα αρχεία των διαφόρων υπηρεσιών δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ή λαθών για τα οποία την ευθύνη έχουν τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, θα επιχειρηθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων να περιοριστεί στο ελάχιστο. Επικοινωνία με την ασφαλιστική και διόρθωση του λάθους με διαγραφή του παραβόλου χωρίς άλλη γραφειοκρατία (ευτυχώς!) ή σε πιο σύνθετες περιπτώσεις μία υπηρεσία να αναλάβει να διεκπεραιώνει όλη τη χαρτούρα, χωρίς να τρέχει ο φορολογούμενος από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Εναλλακτικά όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που προβλέπει άφεση αμαρτιών για τελευταία φορά, με ακύρωση του παραβόλου εάν ασφαλιστεί το όχημα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το σενάριο αυτό δεν είναι αρεστό».

Την τελική απόφαση όμως αναμένεται να λάβουν Τσακαλώτος και Σπίρτζης, μετρώντας αφενός το μήνυμα τήρησης των υποχρεώσεων ασφάλισης των οχημάτων, αφετέρου το πολιτικό κόστος δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι τα ραβασάκια θα στοιχίσουν στις τσέπες των ιδιοκτητών οχημάτων, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: