Ζευγάρι που έχει παντρευτεί το 2013 έχουν δάνειο σπιτιού το οποίο είναι στο όνομα της συζύγου. Το σπίτι έχει αποκτηθεί πριν το γάμο όπως και το δάνειο σπιτιού στο όνομα της συζύγου. Ο σύζυγος θέλει να εξοφλήσει το υπόλοιπο δανείου της συζύγου ποσό 75.000 ευρώ. Μπορεί να γίνει κανονικά εφόσον το ζευγάρι είναι παντρεμένο και δικαιολογεί τα εισοδήματα αυτά λόγω μη αναλωθέντος κεφάλαιο του συζύγου και από ποιο έτος; Ή θα θεωρηθεί άτυπη δωρεά από τον ένα σύζυγο στον άλλον;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 (ζ), του άρθρου 34, του ΚΦΕ, για την μείωση της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, και η ανάλωση κεφαλαίου που έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο. Περαιτέρω, με τις οδηγίες της Πολ. 1076/2015 για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34, αν και οι δύο σύζυγοι έχουν τεκμαρτή δαπάνη, η οποία συνολικά και για τους δύο συζύγους υπερβαίνει το φορολογούμενο εισόδημα, στην περίπτωση που η συνολική δαπάνη του ενός συζύγου είναι μεγαλύτερη από το εισόδημα που δηλώθηκε από αυτόν και τα εξαρτώμενα μέλη του και η διαφορά που προκύπτει δεν καλύπτεται με τα ποσά της παραγράφου 2 του άρθρου 34 που δηλώνονται από τον ίδιο σύζυγο, τότε η διαφορά αυτή ή το υπόλοιπο αυτής μπορεί να καλυφθεί με τα ποσά της ίδιας παραγράφου 2 του άλλου συζύγου. Όταν και στους δύο συζύγους η διαφορά δεν καλύπτεται, τότε για τον καθένα σύζυγο λαμβάνεται υπόψη η διαφορά που προκύπτει από τις δαπάνες του.
Επομένως, από ανάλωση κεφαλαίου που επικαλείται ο φορολογούμενος μπορεί να καλυφθεί αντικειμενική δαπάνη που έγινε της συζύγου του. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τα οριζόμενα στην ως άνω  Πολ. 1076/2015, η δαπάνη απόκτησης στην περίπτωση των ποσών που καταβάλλονται για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων, βαρύνει το πρόσωπο που πραγματικά καταβάλλει τα σχετικά ποσά όταν το πρόσωπο αυτό είναι διαφορετικό από τον λήπτη του δανείου.
Ωστόσο, οι οδηγίες αυτές δεν στερούν από την φορολογική αρχή το δικαίωμα ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των δόσεων δανείου και του συνακόλουθου καταλογισμού φόρου δωρεάς, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση. Αν όμως το πρόσωπο αυτό, είναι ο ή η σύζυγος και εφόσον εξακολουθούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, δεν προκύπτει θέμα δικαιολόγησης της διαφοράς τεκμηρίων, (άρα δεν προκύπτει καταλογισμός φόρου δωρεάς από τον ένα σύζυγο στον άλλον), λόγω της υπαγωγής τους στο οικογενειακό εισόδημα.
πηγή: http://epixeirisi.gr