Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ STRESS TESTS Πώς θα βελτιώσουν τα στοιχεία τους οι τράπεζες

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ STRESS TESTS

Πώς θα βελτιώσουν τα στοιχεία τους οι τράπεζες

Πώς θα βελτιώσουν τα στοιχεία τους οι τράπεζες
Κάτι λιγότερο από 7 μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να βελτιώσουν τα στοιχεία τους και να καταφέρουν να περάσουν τα κρίσιμα stress tests. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η νομοθέτηση όλων των εργαλείων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις οι τράπεζες να βάλουν μπροστά τις μηχανές επιχειρώντας να επιτύχουν τα μεγέθη που χρειάζονται για να περάσουν με επιτυχία τη βάσανο των τεστ προσομοίωσης.
Πάντως ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τόσο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όσο και η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα λειτουργήσουν πλήρως από τον Σεπτέμβριο. Τούτο σημαίνει πως μικραίνει το διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα για να αναπτύξουν σχέδια στον τομέα αυτόν.
Οι τράπεζες πέρα από τα κόκκινα δάνεια σχεδιάζουν εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα στη διατραπεζική αγορά. Συζητούν με διεθνείς οίκους το θέμα αυτό καθώς αποτιμούν το σχετικό ενδιαφέρον. Οι εκτιμήσεις λένε πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν να διασφαλίσουν αρκετά ικανοποιητικά επιτόκια για ρευστότητα σε σχέση με τα επιτόκια του ELA.
Εντός πλάνου
Tα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών βρίσκονται εντός πλάνου και η γενικότερη πεποίθηση είναι πως θα επτευχθεί ως το τέλος του έτους η κερδοφορία ιδιαίτερα αν συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα το ράλι στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί πως θα πρέπει να μειώσουν τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2016 βρίσκονταν μπροστά από τον στόχο, άρα ξεκίνησαν το 2017 από καλύτερη αφετηρία αλλά το α’ τρίμηνο ήταν απογοητευτικό και έτσι ο στόχος παραμένει δύσκολος.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια το α τρίμηνο πήγε εντελώς χαμένο. Πρόχειρες στατιστικές μιλούν πως 8 στα 10 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί καταλήγουν εκ νέου κόκκινα.

Τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται να προωθήσει σημαντικά τη βελτίωση των μεγεθών αυτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικά αναμένεται να βοηθήσει με προτάσεις της και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: