Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ... ΤΡΑΜΠΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΤ: «Επικίνδυνη αποστολή» η έξοδος από το QE

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ... ΤΡΑΜΠΑΛΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΚΤ: «Επικίνδυνη αποστολή» η έξοδος από το QE

ΕΚΤ: «Επικίνδυνη αποστολή» η έξοδος από το QE
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Λεπτές ισορροπίες θα πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς καταστρώνει τον οδικό χάρτη της εξόδου από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς η νευρικότητα που κατέλαβε τις αγορές λόγω της «ρωσικής κρίσης» στον Λευκό Οίκο αυξάνει τον κίνδυνο βίαιων αντιδράσεων. Πολλώ δε μάλλον, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ έδειξαν διάσταση απόψεων στο Δ.Σ. όχι μόνο για τη δυναμική της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά και για το πώς θα πρέπει να επικοινωνηθεί η διαφαινόμενη στροφή, αρχής γενομένης από την επόμενη Σύνοδο της 8ης Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας...
Διάσταση απόψεων στην ΕΚΤ 
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου -που δημοσιεύθηκαν χθες- έδειξαν ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ υποστήριξε ότι τα στελέχη της ΕΚΤ πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτικά» στις διατυπώσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς «ακόμα και μικρές αλλαγές της φρασεολογίας μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές...».
Με την άποψη αυτή φάνηκε να διαφωνεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ (και στενός συνεργάτης του προέδρου Ντράγκι) Μπενουά Κερέ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters υποστήριξε ότι η υπερβολική «σταδιακότητα» (gradualism), δηλαδή η αλλαγή μιας πολιτικής με μικρά και προσεκτικά βήματα κινδυνεύει να πυροδοτήσει εντονότερες αντιδράσεις στις αγορές, όταν τελικά ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Και δυο από τα «γεράκια» του Δ.Σ. της Τράπεζας, εξάλλου, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν και ο Λιθουανός ομόλογός του Βίτας Βασιλιάουσκας, φάνηκαν να αγνοούν τη σύσταση του κ. Πράετ, με τον πρώτο να δηλώνει υπέρ της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μόλις ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά για την ΕΚΤ επίπεδα (κοντά, αλλά κάτω από το 2% και τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι πλησιάζει η ώρα για την επανεξέταση του «στίγματος» της ΕΚΤ για τα μελλοντικά της βήματα (forward guidance) που αυτή τη στιγμή δείχνει συνέχιση των αγορών κρατικών ομολόγων με ρυθμό 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως το τέλος του έτους και διατήρηση των επιτοκίων στα υφιστάμενα επίπεδα (αν όχι και σε ακόμα χαμηλότερα), για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος.
Την ίδια στιγμή, διαφωνία φαίνεται να υπάρχει στους κόλπους του Δ.Σ. και για την ισχύ της ανάκαμψης της Ευρωζώνης, με τους αισιόδοξους να τονίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας στην πολιτική αβεβαιότητα και τους επιφυλακτικούς να αναδεικνύουν την έλλειψη επενδύσεων και τις αναιμικές αυξήσεις μισθών ως ενδείξεις ότι οι απειλές για την ανάπτυξη δεν έχουν εκλείψει.
Αβεβαιότητα στις αγορές 
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές αναμένουν κατά τη Σύνοδο της 8ης Ιουνίου ένα σαφές μήνυμα ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν αμβλυνθεί και μια παραδοχή ότι η στρατηγική της εξόδου από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να συζητείται.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τα βαθμιαία αποκαλυπτήρια του οδικού χάρτη της εξόδου τον Σεπτέμβριο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές και ότι οι αναταράξεις που παρατηρούνται στην παρούσα φάση στις αγορές δεν συνιστούν την απαρχή μιας βαθύτερης διορθωτικής κίνησης, όπως πιθανολογούν ορισμένοι αναλυτές.
Χθες, πάντως, δολάριο και Wall Street κινήθηκαν σταθεροποιητικά στον απόηχο των μεγάλων απωλειών της Τετάρτης, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με λελογισμένες απώλειες, πλην του Μιλάνου που έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07%. Η μερική αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές ακολουθεί τον διορισμό ειδικού ανακριτή για να διερευνήσει το πιθανολογούμενο «Τραμπ-γκέιτ».
Σύμφωνα με τη Citi, «ο διορισμός του πρώην επικεφαλης του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ σηματοδοτεί μεν κλιμάκωση των κινδύνων για την κυβέρνηση, πλην όμως τέτοιες έρευνες χρειάζονται μήνες (ενίοτε και χρόνια...) για να ολοκληρωθούν. Επομένως, ίσως υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές, έστω και σε κλίμα αβεβαιότητας...».
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν από την πλευρά του σχολίασε ότι «τα νέα από την Ουάσιγκτον έκαναν τις αγορές να συνειδητοποιήσουν πόσο αβέβαιη είναι η εφαρμογή της αναπτυξιακής ατζέντας του Τραμπ, οι επιπτώσεις της οποίας είχαν προεξοφληθεί στις τιμές. Οσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο θα ενταθούν οι πιέσεις στις μετοχές, το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: