Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Μεγάλες καθυστερήσεις στην ένταξη στο QE «βλέπει» η ΕΚΤ

ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην ένταξη στο QE «βλέπει» η ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει και αυτό να αποφασίσει εάν θα μπει στο πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Κερ
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει και αυτό να αποφασίσει εάν θα μπει στο πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Κερέ στο Reuters
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στη ζώνη της ασάφειας και των τεχνικών διαφωνιών παραμένει η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κλιμακώνονται οι πιέσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών, λίγα πια 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Χθες η ΕΚΤ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, εντείνοντας τις πιέσεις, καθώς προειδοποίησε πως χρειάζεται έναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης, ίσως και πέραν του Ιουλίου, πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σαφές, μετά και το προχθεσινό EuroWorkingGroup πως οι τεχνικές διαφωνίες παραμένουν, αλλά οι προσπάθειες εντείνονται για να γεφυρωθεί το χάσμα καθώς φαίνεται να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ, αν όχι τη Δευτέρα, το αργότερο έως τον Ιούνιο. Το state of play της κατάστασης αποτυπώθηκε και στην εκτίμηση Ευρωπαίου αξιωματούχου που έκανε λόγο για πιθανότητες 50% - 50% να κλείσει μια συμφωνία τη Δευτέρα, η οποία όμως παραδέχονται ξένοι αξιωματούχοι με γνώση του παρασκηνίου θα περιορίζεται κυρίως στην περιγραφή μιας λύσης, με τρόπο που θα διευκολύνει όλες τις πλευρές.
Μερικά εμπόδια
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, σε συνέντευξή του χθες στο πρακτορείο Reuters, ενέτεινε τις πιέσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας, καταρχήν προς τους πιστωτές, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει και αυτό να αποφασίσει εάν θα μπει στο πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Κερέ στο Reuters. Αυτό σημαίνει πως ίσως να χρειαστούν ακόμη και κάποιοι μήνες για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Όπως είπε, δεν βλέπει να «ξεκινάει η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη πριν γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ που σημαίνει πριν ληφθούν αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ».
«Η Δευτέρα θα είναι μέρα πολιτικών αποφάσεων», υπογράμμισε και τόνισε πως η ΕΚΤ θα ήθελε να δει μια σαφή περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» δήλωσε ο κ. Κερέ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «επίσημα δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα, αλλά θα μας προσέφερε σαφέστατα ανακούφιση όσον αφορά στην αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος εάν το ΔΝΤ συμμετείχε».
Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι μικρή εάν αποφασιστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, καθώς η Τράπεζα κατέχει ήδη ελληνικό χρέος που σημαίνει ότι θα προσεγγίσει γρήγορα το όριο του 33% που ισχύει για την αγορά ομολόγων κάθε χώρας. Ωστόσο η κίνηση αυτή θα εκληφθεί άμεσα ως ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία, βοηθώντας την επάνοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: