Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Έρχονται οι e-δημοπρασίες “καθαρών” ακινήτων από τις τράπεζες

Έρχονται οι e-δημοπρασίες “καθαρών” ακινήτων από τις τράπεζες

Τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να απαλλαγούν από το υψηλό κόστος συντήρησης που απαιτεί η διακράτηση «κενών» περιουσιακών στοιχειών και κυρίως για να απελευθερώσουν κεφάλαια και να αποκτήσουν ρευστότητα που θα διοχετεύσουν, μέσω δανείων, στην πραγματική οικονομία. Αρκετές τράπεζες στοχεύουν στο να πραγματοποιήσουν τις πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες εντός Ιουνίου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει, σε ορισμένους έστω κλάδους του real estate, την πορεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η εμπειρία δείχνει ότι ανακάμπτουν οι τιμές των ακινήτων στις χώρες όπου υποχώρησαν σημαντικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, στην Ισπανία οι τιμές των ακινήτων για κτίρια γραφείων σημείωσαν άνοδο 11% μεταξύ του 2013 και του 2016, ενώ στην Ιρλανδία κατά 40% την πενταετία 2012-2016. Ανάλογη είναι και η εμπειρία από την Τουρκία, όπου μετά την οικονομική κρίση οι τιμές των ακινήτων στις λεγόμενες καλές περιοχές χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να βρεθούν στα επίπεδα που είχαν προ κρίσης.
Στις τράπεζες εκτιμούν ότι οι αξίες των ακινήτων στη χώρα μας έχουν υποχωρήσει σε βαθμό που επιτρέπει πλέον την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη διάρκεια της κρίσης και χωρίς να υπάρχει περιβάλλον που να επιτρέπει μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις έγιναν αρκετές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Grivalia – Fairfax, της Πανγαία – Invel, της αργεντίνικης Grupo Dolphin – Pampa Energia, του αμερικανικού ομίλου real estate NCH Capital, κ.ά.
Εξίσου σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει και στον τομέα των ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων αυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Hilton, των ξενοδοχείων που αγόρασαν η Ιkos – Oaktree κ.ά. Οι τράπεζες, για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο τομέα, προσανατολίζονται στη δημιουργία υποδομών για ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι μια διαδικασία που μπορεί να συνδέσει την προσφορά με τη ζήτηση, ώστε να απορροφηθεί το πλεονάζον απόθεμα των 150.000 κατοικιών σε πόλεις και παραθεριστικούς προορισμούς που άφησε αδιάθετο η κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: