Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε από τα capital controls έως το τέλος του έτους- ΒΙΝΤΕΟ

Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε από τα capital controls έως το τέλος του έτους- ΒΙΝΤΕΟ

Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε από τα capital controls έως το τέλος του έτους- ΒΙΝΤΕΟ

«Το 2% ανάπτυξη είναι πολύ εφικτό αν μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το QE και βρούμε λύση για το χρέος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορούμε να βγούμε από τα capital controls ως τα τέλη του έτους».
Αυτό τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως όντως θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο. «Δεν το κρύψαμε» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αυτά τα μέτρα ούτε στην ιδεολογία μας είναι, ούτε στη θεωρία μας για το τι χρειάζεται η οικονομία. Ήταν ένας συμβιβασμός γιατί το ΔΝΤ πρέπει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο είχε αυτή την απαίτηση στηριζόμενο στους λάθος υπολογισμούς του και τις εκτιμήσεις του».
Για το ΔΝΤ είπε ακόμη ότι «πήρε δύναμη βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία και γι’ αυτό οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Το Ταμείο είναι ισχυρός αντίπαλος γιατί έχει αναδειχθεί ως «συλλογικός κεφαλαιούχος».
Απευθυνόμενος στη ΝΔ υποστήριξε πως «η σημερινή κυβέρνηση θα έχει πάρει μέχρι το 2021 μέτρα 14,2 δισ. ευρώ, δηλ. 2 δισ. ευρώ ετησίως και αντίμετρα 7 δισ. ευρώ, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε μια πενταετία πήραν αρνητικά μέτρα 63 δισ. ευρώ, πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο».
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν αποζημιώνονται «ένας προς ένας» από τα αντίμετρα όλοι οι συνταξιούχοι.
«Ωστόσο λέμε ότι βοηθούμε να μην χρειάζεται να πληρώνουν για την στέγαση των παιδιών τους και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος είπε επιπλέον ότι «έχουμε επιβαρύνει περισσότερο από όσο τους αναλογεί, τα μεσαία στρώματα, αλλά τα ρωτάμε ποιοι πιστεύουν ότι θα υποστηρίξουν τα εισοδήματά τους. Εμείς ή η ΝΔ».
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η βιομηχανική παραγωγή που τον Μάρτιο αυξήθηκε 8% για έκτο συνεχόμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις που έχουν αυξηθεί 4,6%, αλλά στις 125.000 θέσεις απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη.
«Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές αναστείλαν τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε το εξής:
«Θα υπάρξει μεγάλη εισροή επενδύσεων και θα πρέπει να υπάρξει ένα σκανάρισμα προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν μακροπρόθεσμα».
Δείτε εδώ το βίντεο από τη Βουλή:

http://www.enikonomia.gr/economy/153514,tsakalotos-boroume-na-vgoume-apo-ta-capital-controls-eos-to-telos.html


https://youtu.be/InskaESh5r0




Δεν υπάρχουν σχόλια: