Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Στο τραπέζι ξανά η χαλάρωση των capital controls

Στο τραπέζι ξανά η χαλάρωση των capital controls

Την άρση της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στις τράπεζες περιμένουν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 
Την τελευταία εβδομάδα οι αναλήψεις περιορίστηκαν και για πρώτη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν πήραν από τα ATMs το σύνολο του ποσού που δικαιούνται ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ των τραπεζών και την προοπτική να αρθούν σταδιακά τα capital controls. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν τα χρήματα είναι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης, αν και εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέες καταθέσεις προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ή bonus που μπορούν να εξαργυρωθούν σε αγορές. Την ίδια στιγμή, όποιος καταθέσει νέα κεφάλαια, μπορεί να τα σηκώνει σωρευτικά, παρακάμπτοντας το όριο των 420 την εβδομάδα ή 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και λαμβάνοντάς τα επιπλέον.
Είναι γεγονός ότι τα capital controls φαίνεται να αποθαρρύνουν τους καταθέτες να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να παραμένουν μέχρι νεοτέρας «κάτω από το στρώμα».
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 240 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενους αρνητικούς μήνες. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 119,31 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο έναντι του Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 278 εκατ. ευρώ, έναντι πτώσης 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 590 εκατ. ευρώ έναντι κάμψης 113 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017. Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 677 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα .
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η συζήτηση για τη δυνατότητα χαλάρωσης των πιστωτικών περιορισμών (capital controls). Αυτή η προοπτική έχει άμεση σχέση με τη συμπεριφορά του αποταμιευτικού κοινού και με το πόσο θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες και να αυξηθούν οι καταθέσεις.
Αντίστοιχη συζήτηση, θα αρχίσει και για την ένταξη των τραπεζών στο QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που και αυτή δρομολογείται για το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: