Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Προαπαιτούμενα: Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις Κίνητρα συγχωνεύσεων

Προαπαιτούμενα: Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις

Κίνητρα συγχωνεύσεων
Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 08:30
 
UPD:08:31
–¡Õ¡√œ–œ’À
Από την έντυπη έκδοση 
Νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αυξήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, θα μειώσουν το ύψος της φορολογίας για μεσαία και υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες, κέρδη επιχειρήσεων και κατοχή ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει ο κατάλογος των προαπαιτούμενων δράσεων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η τεχνική συμφωνία αναθεώρησης του μνημονίου.
Επιπλέον, στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις που θα επιφέρουν τροποποιήσεις στο καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών που συγχωνεύονται, θα επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς το Δημόσιο και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διαχωρίζοντάς την πλήρως από τις δομές των ελεγκτικών υπηρεσιών που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων.
Οι βασικότερες δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στον τομέα της φορολογικής πολιτικής είναι:
  • Η μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των αφορολόγητων ορίων από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.
  • Ο εξορθολογισμός των «οπισθοδρομικών» φορολογικών δαπανών (φοροαπαλλαγών) για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Ως «οπισθοδρομικές» χαρακτηρίζονται οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μικρού ποσοστού των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.
  • Μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται φορολογικό πακέτο (σ.σ. δέσμη «αντίμετρων») που ενισχύει την ανάπτυξη, αντισταθμίζει την καθαρή απόδοση της μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και προβλέπει:
α) τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με απόδοση 0,8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή συνδυαζόμενη με τις περικοπές στα αφορολόγητα όρια θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
β) τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ και
γ) τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ.
Επίσης προβλέπεται η επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το 2018, η διευκόλυνση των πλειστηριασμών έναντι χρεών και η αποτελεσματικότερη οργάνωση της ΑΑΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: