Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Αγρότες : Οι παγίδες για τα έξοδα και τα παραστατικά

Αγρότες : Οι παγίδες για τα έξοδα και τα παραστατικά
Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, η καθημερινότητα όσον αφορά τα βιβλία των αγροτών είναι με μαθηματική ακρίβεια η ίδια.
28 Μαρ 2017 - 12:47
Picture 0 for Αγρότες : Οι παγίδες για τα έξοδα και τα παραστατικά
Είτε πρόκειται για καλλιεργητές φυτικής παραγωγής είτε ζωικής παραγωγής, δενδρωδών καλλιεργειών, ψυχανθών, αλιευμάτων κλπ., ίδιες οι σκέψεις και οι αντιδράσεις:

Από την πλευρά των παραγωγών, έκδηλη η αγωνία για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν, πόσος θα βγει ο φόρος, τι θα γίνει αν δεν μπορέσουν να πάρουν παραστατικά για εργασίες που τους αρνούνται την έκδοσή τους.
 
Προβληματισμός

Από την πλευρά των λογιστών, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που μπορούν να διαβλέψουν πιο γρήγορα τα ποσά που προκύπτουν ως φόρος και εσχάτως ως ΕΦΚΑ, ο προβληματισμός αν μπορούν να καταχωρίσουν όλα τα παραστατικά που τους προσκομίζουν οι πελάτες τους, τι θα γίνει στην περίπτωση που ο έλεγχος απορρίψει κάποια από αυτά και βγάλει λογιστικές διαφορές (άρα επιπλέον φόρο), πως θα τους ενημερώσουν για τον φόρο που προκύπτει, αν αυτό επηρεάσει τη σχέση με το γραφείο, κ.λπ.

Σοβαρά υπόψη επίσης θα πρέπει να ληφθεί η ψεύτικη ασφάλεια που δημιουργείται στους περισσότερους, λόγω έλλειψης τακτικών ελέγχων.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι ο έλεγχος μία φορά θα προκύψει και όχι δέκα. Κι αν δεν είσαι εντάξει, θα βρεθείς με ένα σωρό προβλήματα μπροστά σου.

Να επισημάνουμε επομένως ορισμένα πράγματα, σχετικά με τα έξοδα, ποια από αυτά καταχωρίζονται και υπολογίζονται και ποια όχι.

Οι δαπάνες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αφορούν σε:

Καύσιμα: Μέχρι 300€ μπορεί να παίρνει κάποιος απόδειξη ταμειακής μηχανής, με σφραγίδα στο πίσω μέρος και αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του μηχανήματος ή του αγροτικού.

Εξοδα συντήρησης-ανταλλακτικά: Μέχρι 100€ οι δαπάνες αυτές αναγνωρίζονται και με τις αποδείξεις της ταμειακής μηχανής. Καλό είναι όμως να υπάρχει τιμολόγιο και για μικρότερα ποσά, γιατί η περιγραφή του είδους ή της υπηρεσίας βοηθά στην αιτιολόγηση της δαπάνης.

Προσοχή:

- Καλό είναι οι αγρότες που δεν έχουν αγροτικό μηχάνημα στο όνομά τους, να μην προσκομίζουν έξοδα από καύσιμα, ανταλλακτικά και έξοδα συντήρησης.

- Καλό είναι οι συνάδελφοι που παρακολουθούν τους αγρότες πελάτες τους, πριν από την καταχώριση των δαπανών και των εξόδων που αφορούν σε μηχανήματα, να έχουν πρώτα διαμορφώσει το μητρώο παγίων τους. Ετσι δεν θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ψεύτικες οι συναλλαγές τους (γιατί τέτοια είναι μια συναλλαγή που αφορά μηχανήματα που δεν ανήκουν στον αγρότη).

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι στις περιπτώσεις που κάποια στιγμή στο μέλλον προκύψει, ύστερα από έλεγχο, διαφορά στο τελικό φορολογητέο ποσό (βγάλει δηλαδή λογιστικές διαφορές ο έλεγχος, δηλαδή απορρίψει κάποιες δαπάνες, δηλαδή αυτές που καταχωρίστηκαν για μηχανήματα που δεν ανήκουν στην κατοχή του ελεγχόμενου, δηλαδή αυτές που κάποιος τις προσκόμισε και κάποιος τις καταχώρισε πιστεύοντας ότι δεν θα ελεγχθεί), θα προκύψει αναδρομικά επιπλέον δαπάνη ασφαλιστικών εισφορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και κάτι ακόμη όσον αφορά τις ευθύνες. Ποιες δαπάνες κάνει ο αγρότης στο χωράφι του, είναι ευθύνη του αγρότη να αποδείξει ότι είναι πραγματικές ή όχι. Π.χ. έστω ότι μου έφερες και καταχώρισα έξοδα πετρελαίου κίνησης για το τρακτέρ που αντιστοιχούν σε 500 λίτρα το στρέμμα. Παρότι είναι γελοίο ως νούμερο, δεν με ενδιαφέρει αν είναι αληθινό ή ψεύτικο.

Εγώ ως φοροτεχνικός δεν έχω καμία ευθύνη και καμία υποχρέωση να ελέγξω αν είναι πραγματικά τα έξοδα αυτά, αλλά η ευθύνη της απόδειξης βαρύνει εσένα που τα έφερες, επομένως μη διανοηθείς καν ότι σε περίπτωση ελέγχου θα ισχυριστείς ευθύνη του λογιστή. Αν όμως τα έξοδα αυτά των καυσίμων αφορούν αγρότη ο οποίος τα προσκόμισε στο γραφείο μεν, αλλά δεν έχει τρακτέρ, τότε η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον λογιστή ο οποίος όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξη ή όχι μηχανήματος στην κατοχή του πελάτη του.

Προσοχή λοιπόν από όλους. Οι εξυπνάδες του στυλ «βάλε κι αυτά τα έξοδα στα βιβλία» ή «έλα σε μένα και θα σου βάλω εγώ αποδείξεις», είναι γελοίες αν λέγονται από την πλευρά του αγρότη, κυρίως όμως είναι επικίνδυνες αν ακούγονται από το στόμα του φοροτεχνικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: