Σε απόγνωση έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις η συρρίκνωση του τζίρου στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας.
Τα χρέη διογκώνονται μέρα με την μέρα με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να αναγκάζονται σε κλείσιμο της επιχείρησής τους.
Εκτός από την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο η αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τις ακάλυπτες επιταγές κάθε μήνα αυξάνονται όλο και πιο πολύ. Τα τελευταία στοιχεία του Τειρεσία καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά και την αδυναμία των επιχειρήσεων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου τα φέσια στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ύψος 70,247 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, τον Μάρτιο του 2017 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια διαμορφώθηκαν σε 816 και σε αξία ξεπέρασαν τα 13,14 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών να ξεπεράσει τα 55,6 εκατ. ευρώ.
Αν σε αυτό ποσό προστεθούν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, τότε συνολικά τα "φέσια" του Μαρτίου ξεπέρασαν τα 17,154 εκατ. ευρώ και του πρώτου τριμήνου τα 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 7,65% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ σε αξία τα φέσια μειώθηκαν κατά 34,71%.