Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ο “σύμβουλος” θα κυνηγήσει τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ

Ο “σύμβουλος” θα κυνηγήσει τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα άδεια ταμεία της. Για τον λόγο αυτό βάζει μπροστά το σχέδιο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με δυνατότητα παράλληλης τιτλοποίησης μέρους τους. 
Η ΔΕΗ αναζητά σύμβουλο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προχώρησε στην δημοσίευση διεθνής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με προθεσμία για την υποβολή προσφορών την 26η Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο, ο CEO της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης είχε προαναγγείλει το σχέδιο πρόσληψης συμβούλου για τη διαχείριση των οφειλών – ρεκόρ, ενώ παραμένει αβέβαιο το αν η ΔΕΗ θα προχωρήσει και σε τιτλοποίηση των οφειλών.
Ενδεικτικός του μεγέθους του project είναι και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα επιλεγεί με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά.
Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το αντικείμενο του συμβούλου που αναζητά η ΔΕΗ, ξεκινά από την εκπόνηση του αρχικού πλάνου μέχρι και την υλοποίησή του, και απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές φάσεις :
• Εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών.
• Ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμός συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους.
• Μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης / τιτλοποίησης απαιτήσεων.
• Σχεδιασμός πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων. Υποστήριξη υλοποίησης.
• Ανάληψη της διαχείρισης επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις χρεών, η ΔΕΗ επιδιώκει να προεισπράξει ρευστότητα μέσω της μετατροπής ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων. Αν στην περίπτωση των ληξιπρόθεσμων το ερώτημα αφορά στο πολιτικό κόστος, εδώ αφορά στο κατά πόσο οι τιτλοποιήσεις θα βρουν ανταπόκριση στη διεθνή αγορά, κάτι που μένει φυσικά να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: