Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Άφεση… χρεών απο τις τράπεζες για να επιτευχθούν οι στόχοι

Άφεση… χρεών απο τις τράπεζες για να επιτευχθούν οι στόχοι

Με διαγραφές προβληματικών δανείων προσπαθούν οι τράπεζες να πιάσουν ή να παραμείνουν κοντά στους στόχους τους.
Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις και οι ανακολουθίες στο θέμα της αξιολόγησης οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων τον Ιανουάριο, περαιτέρω αύξηση τον Φεβρουάριο, βελτίωση τον Μάρτιο και εκ νέου επιδείνωση τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα NPLs αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ τα NPEs περιλαμβάνουν τα NPLs καθώς και δάνεια που εμφάνισαν προβλήματα αποπληρωμής και έχουν ρυθμιστεί.
Με τις αυξημένες διαγραφές του πρώτου τριμήνου οι τράπεζες απλώς αγοράζουν χρόνο, ελπίζοντας ότι κατά το υπόλοιπο της χρονιάς η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως, οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν και εντέλει θα πετύχουν και τους στόχους εισπράξεων, ρευστοποιήσεων κ.ά. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι διαγραφές δανείων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Όσο για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ.
Τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών περιλαμβάνουν δέσμη δράσεων: το 36% της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές, ωστόσο το υπόλοιπο 64% θα προέλθει από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.
Τα σχέδια των τραπεζών περιγράφουν με ακρίβεια το ύψος της μείωσης από κάθε παράγοντα, και για να πετύχουν, θα πρέπει να έχουν επιτυχία σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Τα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγραφές είναι συγκεκριμένα και αυτό σημαίνει ότι αν κάνουν περισσότερες διαγραφές τώρα, θα πρέπει να κάνουν λιγότερες στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες της διαχείρισης των προβληματικών δανείων παρέμειναν δυσμενείς παρά την εντατική προσπάθεια των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επισφάλειες. Έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια επιστρέφουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον δύο στους δέκα δανειολήπτες χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ οι τρεις στους δέκα που έχουν λάβει τις προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες είναι «εξαφανισμένοι».
Οι πρώτοι μήνες του 2017 αποδείχθηκαν κακοί, με ανακοπή της θετικής πορείας του προηγούμενου έτους που αποτυπώθηκε σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών και μείωση των NPEs. Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για φέτος είναι για το σύστημα η μείωση των NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 2 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 1,9 δισ. ευρώ η Eurobank και 1,2 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα.
Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από νέες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών, της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ, που προήλθαν από ρυθμισμένα δάνεια που «ξανακοκκίνισαν», ενώ το 2016 τα NPLs είχαν μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: