Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι μειώσεις φόρων στο εκκαθαριστικό σημείωμα Φορολογικός οδηγός: Όλοι οι κωδικοί για ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων και αγρότες

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι μειώσεις φόρων στο εκκαθαριστικό σημείωμα

Φορολογικός οδηγός: Όλοι οι κωδικοί για ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων και αγρότες
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 
Τρίτη, 02 Μαΐου 2017
 
Σελ. 05
Εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές δικαιούνται και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Φέτος η ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ισχύει, όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Επίσης και φέτος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους.
Όλες οι παραπάνω και πλήθος άλλες διατάξεις που εξασφαλίζουν μειώσεις φόρου ή απαλλαγές, η «Ν» τις παρουσιάζει σήμερα σε έναν αναλυτικό φορολογικό οδηγό. Ταυτόχρονα, παραθέτει τους τρόπους με τους οποίους οι φορολογούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις αυτές για να μειώσουν όσο μπορούν περισσότερο τις τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Οι βασικότερες διατάξεις του ΚΦΕ, που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές είναι, κατά κατηγορία φορολογουμένων, οι ακόλουθες:
Μισθωτοί - συνταξιούχοι
Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων: Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι βαρύνονται με τέκνα δικαιούνται προσαυξημένης έκπτωσης φόρου. Για να την κατοχυρώσουν θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Αμέσως μόλις αναγραφούν στον πίνακα αυτό τα στοιχεία των τέκνων, «ενημερώνεται» και συμπληρώνεται αυτόματα με τον αριθμό των συγκεκριμένων τέκνων ο κωδικός 003 για τον υπόχρεο ή ο κωδικός 004 για τη σύζυγο. Ως «εξαρτώμενα τέκνα» τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμενο και του δίνουν το δικαίωμα προσαυξημένης έκπτωσης φόρου θεωρούνται φέτος:
- Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από 1/1/1998 έως 31/12/2016.
- Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από 1/1/1991 και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
- Τα άγαμα τέκνα που παρουσιάζουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Προϋπόθεση, εξάλλου, για να αναγνωριστούν τα παραπάνω τέκνα ως «εξαρτώμενα» είναι να συνοικούν με τον φορολογούμενο και το συνολικό ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους κατά το έτος 2016 να μην έχει υπερβεί τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ, εφόσον έχουν αναπηρία 67% και άνω.
Όσοι απέκτησαν τέκνο εντός του 2016 απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, προκειμένου να την προσκομίσουν εφόσον κληθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στην αρμόδια ΔΟΥ.
Όσοι βαρύνονται με τέκνο ανάπηρο τουλάχιστον κατά 67% πρέπει, επίσης, να έχουν στη διάθεσή τους και τη σχετική γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον κωδικό 351 ή 352 του πίνακα 4Α στην 1η σελίδα του εντύπου Ε1. Οι εισφορές αυτές αποδεικνύονται βάσει των σχετικών βεβαιώσεων ή αποδείξεων που πρέπει να έχουν εκδώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και να έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να τις προσκομίσουν, εφόσον χρειαστεί, στη Φορολογική Διοίκηση. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο καταβλήθηκαν οι εισφορές.
Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Για τους συνταξιούχους, οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων κ.λπ.) κατά 30%.
Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος). Προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της σημαντικής αυτής έκπτωσης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις τους, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 του πίνακα 2 που βρίσκεται στην 1η σελίδα του Ε1.
Γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές
Έκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετησίων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου, εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που λαμβάνονται υπόψη για την παραπάνω έκπτωση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες:
α) οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες,
β) τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών,
γ) τα έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά,
δ) οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή κατ’ οίκον,
ε) η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,
στ) τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των εξαρτώμενων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, βάσει γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ ή της ΑΣΥΕ,
ζ) η δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή σε ειδικά ιδρύματα ή οργανισμούς που καταβάλλονται για τέκνα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40% βάσει γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ ή της ΑΣΥΕ,
η) ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.
Αποδεικτικά για έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης
α) Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή κ.λπ., κατά την είσπραξη της αμοιβής.
β) Για να αποδειχθεί η δαπάνη των νοσηλίων απαιτείται το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό, που πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιδιωτική κλινική ή το κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
γ) Επιπλέον, για την απόδειξη της δαπάνης των νοσηλίων, απαιτείται βεβαίωση του διευθυντή της ιδιωτικής κλινικής ή του κρατικού νοσηλευτικού ιδρύματος για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.
δ) Για την αναγνώριση της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης, η οποία εκδίδεται από τα φαρμακεία. Ειδικά, για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που προμηθεύεται ο φορολογούμενος, απαιτείται και η προσκόμιση αιτιολογημένης ιατρικής γνωμάτευσης.
ε) Για τα έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας, βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσηλευτή/τριας, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.
στ) Επίσης για να αναγνωριστούν τα έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας απαιτείται απόδειξη είσπραξης της αμοιβής εκδοθείσα από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, η διεύθυνση κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής υπηρεσιών του, υπογεγραμμένη από το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες.
ζ) Για να αποδειχθούν τα έξοδα που καταβλήθηκαν σε επιχείρηση περίθαλψης ηλικιωμένων, χρειάζεται η εκδοθείσα απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
η) Επίσης για να αποδειχθεί η καταβολή των εξόδων περίθαλψης ηλικιωμένων απαιτείται και βεβαίωση από τον διευθυντή ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.
θ) Για να αναγνωριστούν τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά, απαιτείται απόδειξη λιανικής, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου αντικειμένου.
ι) Σε περίπτωση που οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταβάλλονται από τον ίδιο το φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της οικείας δαπάνης, για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης, με το οποίο επιβαρύνθηκε πραγματικά ο φορολογούμενος, απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη, του ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής επιχείρησης από την οποία να προκύπτουν (ι) τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, (ιι) το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά, (ιιι) ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης, (ιν) το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση και (ν) το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.
ια) Για την αναγνώριση της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κ.λπ., απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από τον θεράποντα ιατρό (ή από νοσοκομείο).
Το συνολικό ποσό της ετήσιας δαπάνης για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7 του Ε1 και συγκεκριμένα στον κωδικό 051 από τον υπόχρεο ή 052 από τη σύζυγο του υπόχρεου.
Έκπτωση χρηματικών δωρεών: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, γηροκομεία κ.λπ.), προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς μη δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς (ιδρύματα, κληροδοτήματα κ.λπ.), εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος. Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών απαιτείται γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς, το οποίο εκδίδεται από το πιστωτικό ίδρυμα όπου υφίσταται ειδικός λογαριασμός του νομικού προσώπου για το σκοπό αυτό.
Επίσης για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρειάζεται και βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου.
Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο απαιτείται βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.
Το συνολικό ποσό της ετήσιας δαπάνης για χρηματικές δωρεές προς το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου κ.λπ. πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7 του Ε1 και συγκεκριμένα στον κωδικό 059 από τον υπόχρεο ή 060 από τη σύζυγο του υπόχρεου.
Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Η δαπάνη για ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων εκπίπτει μέχρι ποσού 20.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα.
Κάθε ποσό χρηματοδότησης προς πολιτικό κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού με ονομαστική κατάθεση, για να αναγνωριστεί η σχετική έκπτωση. Ποσά μικρότερα του ανωτέρω ορίου πρέπει να δίνονται με οποιαδήποτε μέθοδο επιτρέπει τη σύνδεση του προσφερόμενου ποσού με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθεί.
Για την απόδειξη της δαπάνης για ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, απαιτείται να έχει εκδοθεί και να έχει ληφθεί από τον φορολογούμενο που κατέβαλε τα χρήματα απόδειξη είσπραξης, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητάς του.
Το συνολικό ποσό της δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7, στην 4η σελίδα του Ε1 και συγκεκριμένα στον κωδικό 055 από τον υπόχρεο ή στον κωδικό 056 από τη σύζυγο του υπόχρεου.
Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση υποψήφιου ή αιρετού βουλευτή. Η δαπάνη για την ιδιωτική χρηματοδότηση υποψήφιου ή αιρετού βουλευτή ή ευρωβουλευτή εκπίπτει μέχρι ποσού 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα.
Κάθε ποσό χρηματοδότησης άνω των 500 ευρώ προς υποψήφιους ή αιρετούς βουλευτές πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού με ονομαστική κατάθεση, για να αναγνωριστεί η σχετική έκπτωση. Ποσά μικρότερα του ανωτέρω ορίου πρέπει να δίνονται με οποιαδήποτε μέθοδο επιτρέπει τη σύνδεση του προσφερόμενου ποσού με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθεί.
Για την απόδειξη της δαπάνης για ιδιωτική χρηματοδότηση υποψήφιων και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτείται να έχει εκδοθεί και να έχει ληφθεί από τον φορολογούμενο που κατέβαλε τα χρήματα απόδειξη είσπραξης, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητάς του.
Το συνολικό ποσό της δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση υποψηφίων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7, στην 4η σελίδα του Ε1 και συγκεκριμένα στον κωδικό 057 από τον υπόχρεο ή στον κωδικό 058 από τη σύζυγο του υπόχρεου.
Ανάπηροι φορολογούμενοι
Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για άτομα με αναπηρία 80% και άνω: Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Οι δικαιούχοι των εισοδημάτων αυτών για να κατοχυρώσουν την απαλλαγή θα πρέπει:
- να έχουν στη διάθεσή τους γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ή του ασφαλιστικού τους φορέα που πιστοποιεί την αναπηρία τους
- οι μεν ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1
- οι λοιποί ανάπηροι να συμπληρώσουν τους κωδικούς 913-914 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1
- να δηλώσουν τα απαλλασσόμενα ποσά εισοδημάτων τους στον πίνακα 6 - στους κωδικούς 659-660 όσοι δεν είναι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι, στους κωδικούς 657-658 οι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι - εφόσον τα ποσά αυτά δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων στους κωδικούς 619-620 και 617-618, αντίστοιχα.
Απαλλαγή αναπηρικών επιδομάτων από το φόρο εισοδήματος: Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Τα ποσά αυτά πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, εφόσον δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους κωδικούς 619-620.
Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% έως 79%: Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 200 ευρώ προβλέπεται για τον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του εφόσον είναι:
α) πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,
β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,
γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.
Για την πιστοποίηση της ιδιότητας του αναπήρου απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Ειδικά για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του που είναι ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, απαιτείται να υπάρχει σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εναλλακτικά, αρκούν τα ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής της σύνταξής τους.
Για να κατοχυρώσει κάθε ανάπηρος των παραπάνω κατηγοριών το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 200 ευρώ θα πρέπει:
- εφόσον είναι ο ίδιος υπόχρεος υποβολής δήλωσης να συμπληρώσει την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 001 του πίνακα 3 στην 1η σελίδα του Ε1
- εφόσον είναι η σύζυγος του υπόχρεου, θα πρέπει να συμπληρώσει την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 002 του πίνακα 3 στην 1η σελίδα του Ε1
Εάν ένα ή περισσότερα από τα τέκνα της οικογένειας έχουν αναπηρία 67% και άνω, τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό τους στον κωδικό 005 του πίνακα 3 και να συμπληρώσει την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 009, ακριβώς από κάτω.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpal@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: