Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ασφυξία: 3 δισ. χρέη - 50.000 κατασχέσεις α' τρίμηνο 2017: Μόνο τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 658 εκατ. ευρώ

Ασφυξία: 3 δισ. χρέη - 50.000 κατασχέσεις

α' τρίμηνο 2017: Μόνο τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 658 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 11:48
 
UPD:11:48
ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.
 

A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Χρέη και κατασχέσεις «πνίγουν» την πραγματική οικονομία και τους φορολογούμενους, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις εφορίες, λόγω της επί σειρά ετών εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων λιτότητας.
Τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 658 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 3,277 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να διαμορφωθούν σε 94,3 δισ. ευρώ.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ - μάλιστα το 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.
Από την άλλη πλευρά, τον Μάρτιο έγιναν επιπλέον 16.406 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά στο πρώτο τρίμηνο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέβαλαν αναγκαστικά μέτρα σε 50.389 φορολογούμενους.
Ενδεικτικό εξάλλου του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:
* 3.974.364 φορολογούμενοι εμφανίζονται με χρέη προς Δημόσιο
* σε 1.623.306 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και
* σε 889.455 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμένα μέτρα.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι για μια ακόμη φορά τον Μάρτιο τηρήθηκε η «παράδοση», καθώς καταγράφηκαν οι λιγότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 658 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρουσιάζουν τη μικρότερη αύξηση, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2016 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι είχαν διαμορφωθεί στα 881 εκατ. ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2015 σε 331,4 εκατ. ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2014 ήταν 488,9 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο του 2013 είχαν φθάσει τα 185,13 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη, που ξεπερνούν τα 91 δισ. ευρώ, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 879 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικών μέτρων θα αυξηθεί.
 Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το 11,3% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στο 24%.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.
Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια: