Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Το μεγάλο παζάρι Αθήνας - θεσμών για νέα μέτρα και συμφωνία στο Eurogroup

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Το μεγάλο παζάρι Αθήνας - θεσμών για νέα μέτρα και συμφωνία στο Eurogroup

Το μεγάλο παζάρι Αθήνας - θεσμών για νέα μέτρα και συμφωνία στο Eurogroup
Σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση συμφωνίας στο Eurogroup αλλά και των νέων μέτρων που φέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε συνταξιούχους και φορολογούμενους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους χθες, δηλώνοντας ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε σύνοδο κορυφής, ενώ το κλίμα ανατράπηκε εκ νέου μετά την ματαίωση της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς λόγω προβλήματος από την πλευρά του ΔΝΤ.
Η σημερινή ημέρα είναι επίσης καθοριστική, καθώς είναι προγαμματισμένη συνάντηση των Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους θεσμούς ενόψει του Eurogroup.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε ένα συμβιβαστικό σενάριο που περιλαμβάνει επιβολή μέτρων της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, τα οποία θα προέλθουν από «μαχαίρι» στις συντάξεις το οποίο θα επιβληθεί από το 2019, ακολουθούμενο από μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ιδιαίτερα για την περίπτωση του αφορολόγητου ωστόσο, τονίζεται ότι η μείωση μπορεί να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, στην περίπτωση που στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι εφικτός.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβεβαιώσεις Μέρκελ προς Τσίπρα: Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση στο Eurogroup

Διαβεβαιώσεις Μέρκελ προς Τσίπρα: Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση στο Eurogroup
Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.
Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης και πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Οι Γερμανοί λένε: «Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί»

Οι Γερμανοί λένε: «Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί»
«Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας και την επόμενη δόση συνεχίζονται επ΄ αόριστον, γράφει η Die Welt στην διαδικτυακή της έκδοση.
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται twitter του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο οποίο ο επικεφαλής του Eurogroup γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνία με την Αθήνα συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ακυρώθηκε τελικά η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη, στην οποία πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους».
«Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι στις συνεχιζόμενες διαφωνίες Ελλάδας-δανειστών ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά με μια απειλή. Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε έχει ζητήσει ήδη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ακόμα όμως κι αν επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει πρώτα να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.
Σε περίπτωση που το Eurogroup εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις τότε το ΔΝΤ προτίθεται να συζητήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση το Ταμείο θα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα. Για τον γερμανό υπ. Οικονομικών ωστόσο η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη. Ήδη ο Β. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση μόνο αν συμμετάσχει το Ταμείο. Την Πέμπτη Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα».
H ζωή στην Αθήνα
Στις προκλήσεις της ζωής στην Αθήνα που πλήττεται από την κρίση είναι αφιερωμένο άρθρο της εφημερίδα taz. Τίτλος του άρθρου: «Να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια εν μέσω κρίσης». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Εδώ και χρόνια οι Έλληνες ζουν με τη θηλιά των χρεών, της οικονομικής κακοδιαχείρισης και μιας αναποτελεσματικής φορολογικής και οικονομικής πολιτικής. Η ανεργία αυξάνεται. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα χαμηλόμισθης εργασίας. Προοπτική για ανάπτυξη δεν υφίσταται. Το καλοκαίρι η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την χρεοκοπία». Η taz διηγείται την ιστορία μιας αρχιτέκτονος, μια κομμώτριας και ενός καλλιτέχνη: «Η Βάλια σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά δεν μπορεί να ζήσει από τη δουλειά της. Λέει ότι πολλοί φίλοι της εγκατέλειψαν την Ελλάδα χωρίς να έχουν βρει δουλειά. Τελικά όμως βρήκαν στο εξωτερικό καλές θέσεις εργασίας. Και η Βάλια διερωτάται μήπως κάνει λάθος που έμεινε».
Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια: