Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει "ευρωπαϊκό ΔΝΤ"

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει "ευρωπαϊκό ΔΝΤ"

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει &quot?ευρωπαϊκό ΔΝΤ&quot?

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) μπορεί μετατραπεί σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα ,επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Επιπλέον ο κ.Σόιμπλε ανέφερε ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της. Τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν “συμμαχίες των προθύμων”.
«Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα. Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, "συμμαχίες των προθύμων", όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε o κ. Σόιμπλε.
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές έχουν προαναγγείλει ότι ο κ. Σόιμπλε και η αντιπροσωπεία του θα επιμείνουν στο πόση σημασία έχουν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο στις συνομιλίες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας, αλλά και στη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της αντοχής έναντι μελλοντικών σοκ.
Αντιπροσωπείες των χωρών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων και των πιο αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη θα συναντηθούν από την Πέμπτη ως την Κυριακή στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της διετούς συνόδου του ΔΝΤ και της ΠΤ.
Σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν τις οικονομίες των χωρών σε διεθνές επίπεδο.
«Δεν έχουμε έλλειψη χρέους στον κόσμο, ούτε έλλειψη ρευστότητας (σ.σ. που έχει δημιουργηθεί με παρεμβάσεις) των κεντρικών τραπεζών. Υπάρχει, όμως, έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες χώρες διότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο ίδιος.




Σκληρή κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ για ελληνικό χρέος και πλεονάσματα

Σκληρή κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ για ελληνικό χρέος και πλεονάσματα

H Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 αλλά φαίνεται ότι οι δανειστές της συνεχίζουν να διαφωνούν και για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την λύση για το χρέος.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο οποίος πιέζεται από το ΔΝΤ για γενναία λύση για το χρέος και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά την επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,3% του ΑΕΠ και όχι 0,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ταμείο τον Οκτώβριο δεν έχασε την ευκαιρία.

Ξεχνώντας την πρόβλεψη για το 2018 όταν το ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε... αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, και τόνισε: "Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα".
Στην λογική Σόϊμπλε κινήθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος αναφερόμενος στο δεύτερο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε μια θέση το λιγότερο «διφορούμενη». Είπε ότι δεν μπορούμε από τώρα να ξέρουμε αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αφού η περίοδος μέχρι και την εξόφληση του είναι μέχρι και το 2060. Για τον λόγο αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας .
Από την απέναντι πλευρά η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και χθες ότι έχει γίνει πρόοδος σε ότι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα και ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το τέλος του προγράμματος . Είπε ότι για τα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να είναι «λογικά».
Τεράστιο πλεόνασμα
Στο μεταξύ σήμερα θα έχουμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το περίφημο πια πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ που θα φτάνει το 3,9% του ΑΕΠ ( 6,8 δις ευρώ ) το οποίο θα ήταν 4,2% του ΑΕΠ αν δεν έχει δοθεί το βοήθημα στους συνταξιούχους το περασμένο Δεκέμβριο Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ξεπερνά το στόχο του προγράμματος ( 0,5% του ΑΕΠ ) κατά επτά φορές είναι από μόνο του εντυπωσιακό. . Από ότι φαίνεται όμως το ΔΝΤ δέχεται με ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο όμως είναι μικρότερο κατά 0,5% του ΑΕΠ αμφισβητώντας κάποιους από τους υπολογισμούς που έκανε η Ελλάδα.
Κρίσιμες συναντήσεις
Στο κρίσιμο αυτό στάδιο μπαίνει την συζήτηση που έχει ανοίξει και η ελληνική αποστολή στην οποία συμμετέχει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η ατζέντα των συναντήσεων ανοίγει σήμερα το απόγευμα με την κ. Λαγκάρντ και συνεχίζεται με συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ το υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ κ. Μισέλ Σαπέν.
Το Σάββατο η ελληνική αποστολή θα συναντηθεί υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ Αντυ Μπάουκολ τον επίτροπο Μοσχοβισί και τον Πώλ Τόμσεν.


SZ: Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

07:51 πμ
«Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παραπέμπει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον -όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας- σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.
Όπως σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς «κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους».
SZ: Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Η SZ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ. Κυρίως η Μέρκελ εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην ευρωζώνη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άνγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SüDDEUTSCHE ZEITUNG

Ο Σόιμπλε έπεισε τη Μέρκελ για Ευρωπαϊκό... Νομισματικό Ταμείο

Ο Σόιμπλε έπεισε τη Μέρκελ για Ευρωπαϊκό... Νομισματικό Ταμείο
«Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παραπέμπει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον -όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας- σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.
Όπως σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς «κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους». Η SZ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ. Κυρίως η Μέρκελ εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην ευρωζώνη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.




www.imerisia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: