Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CORALLIA ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ερχεται νομοσχέδιο για τα startups

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CORALLIA ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ερχεται νομοσχέδιο για τα startups

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και γενικότερα της καινοτομίας δείχνει να ανεβαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς μετά την έναρξη της διαδικασίας για τη σύσταση του Equifund, το πλάνο περιλαμβάνει και νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των startups. Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σύντομα νομοσχέδιο για τα startups ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Corallia, τον πρώτο φορέα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) που δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και εν ευθέτω χρόνω πρόκειται να κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης, οι ιδρυτές του Corallia ενημέρωσαν τον υπουργό για τις δράσεις του φορέα, τονίζοντας ότι από την ίδρυσή του το 2005 έως σήμερα, έχει διαγράψει εντυπωσιακή πορεία, ενισχύοντας clusters σε μια σειρά από καινοτόμους τομείς, όπως η νανοτεχνολογία, οι διαστημικές τεχνολογίες και ο σχηματισμός ψυχαγωγικών και δημιουργικών εφαρμογών.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους μεγάλων, μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και startups, οι οποίοι του μετέφεραν το όραμά τους για την εξέλιξη των εταιρειών τους και των τομέων τους γενικότερα και συζήτησαν μαζί του τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος εξασφαλίζει σε ξένους και Έλληνες επενδυτές σταθερή φορολογία για 12 χρόνια, όπως επίσης και στο υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο, όπως τόνισε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτο τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεύτερο την εξωστρέφεια και τρίτο την ενίσχυση των clusters.
Equifund 
Ουσιαστικά, ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόταν στο νεοσυσταθέν Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) θα λειτουργήσει ως μία επενδυτική πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύψουν μέσα από διαγωνιστική διαδικασία. Το ίδιο μοντέλο είχε ακολουθηθεί και με τα funds που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα JEREMIE, η υλοποίηση του οποίου χαρακτηρίστηκε αρκετά πετυχημένη. Σημειωτέον πως το JEREMIE αφορούσε τη χρηματοδότηση αποκλειστικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, περιορισμός που δεν ισχύει στην περίπτωση του Equifund, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους.
Το Equifund αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά και είναι αξιοσημείωτο ότι κατατέθηκαν 45 προτάσεις από επενδυτικά σχήματα που θέλουν να διαχειριστούν ένα από τα 10 «υποταμεία» που πρόκειται να δημιουργηθούν.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: