Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Παρουσιάστηκε το νέο λογισμικό - Αυτόματες διασταυρώσεις καταθέσεων - δηλώσεων



Παρουσιάστηκε το νέο λογισμικό - Αυτόματες διασταυρώσεις καταθέσεων - δηλώσεων


Παρουσιάστηκε το νέο λογισμικό - Αυτόματες διασταυρώσεις καταθέσεων - δηλώσεων
Στο "σάρωμα" των κινήσεων που πραγματοποίησαν την περίοδο 2002-2014 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 1,27 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, στον άμεσο εντοπισμό των περιπτώσεων εκείνων όπου τα ποσά των πρωτογενών καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν περιληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις των ίδιων ετών και στην επιλογή για έλεγχο των περιπτώσεων εκείνων με το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν ταχύτερα οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αξιοποιώντας το νέο λογισμικό για την αυτοματοποίηση των ελέγχων προσαύξησης περιουσίας.
Τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων θα μπορούν πλέον να διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, αυτόματα και με μεγαλύτερη ασφάλεια αξιοπιστίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πλέον ενδιαφέρουσες υποθέσεις και να επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για πλήρη έλεγχο.
Το νέο λογισμικό σύστημα παρουσιάστηκε σήμερα με πλήρη επισημότητα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας την παραδοχή ότι "έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη", ανέφερε ότι οι πόροι από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για την άμβλυνση αυτής της κατάστασης.
Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού , το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά από μία ομάδα υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η διαδικασία του εντοπισμού των ποσών που έχουν κατατεθεί για πρώτη φορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φορολογούμενου και η διασταύρωσή τους με τα δεδομένα των φορολογικών του δηλώσεων, απαιτούσε έως και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, με τα μέσα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι ελεγκτές.
Με το νέο λογισμικό, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρώνεται σε διάστημα μιας εβδομάδας, μαζικά και για πληθώρα φορολογουμένων, επιταχύνοντας κατά πολύ την πρώτη αυτή φάση των ελέγχων.
Όπως διευκρίνισαν, στη συνέχεια ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής και οι συνεργάτες του, το λογισμικό θα αξιοποιηθεί αρχικά για την υποβοήθηση των ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνολικά για την ολοκλήρωση των 23.300 ελέγχων που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν φέτος οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.
Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής. Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών.
Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισαν οι τεχνικοί υπεύθυνοι λειτουργίας του λογισμικού, το πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων από τις κινήσεις καταθετικών λογαριασμών σε τράπεζες οι οποίες στο μεταξύ έχουν συγχωνευθεί ή απορροφηθεί από άλλες έχει επιλυθεί και οι αρμόδιες αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία μετά από συνεργασία με τις τράπεζες.
Πάντως, με δεδομένο ότι η αρχική βάση δεδομένων με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών 1,27 εκατ. φυσικών προσώπων περιλαμβάνει στοιχεία για την περίοδο 2000-2012, γεννάται το ερώτημα εάν οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγξουν τους φορολογούμενους για τα έτη 2000-2006 τα οποία μπορεί να έχουν ήδη παραγραφεί. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τον Μάιο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η εκδίκαση του μείζονος αυτού ζητήματος.
Στη λίστα-μαμούθ του 1,27 εκατομμυρίου φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται και οι περισσότεροι μεγαλοκαταθέτες που υπήρχαν στις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού καθώς επίσης και οι φορολογούμενοι της λίστας των ακινήτων του εξωτερικού.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων τόσο του Σ.Δ.Ο.Ε., όσο και αυτών που μεταφέρθηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. (όσες έληγαν στις 31-12-206 έως το τέλος του 2017, όσες μεταφέρθηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. για τρία χρόνια).
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του λογισμικού, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα, κρυφά από την εφορία. Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων (VDI), ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι οι συντελεστές της ρύθμισης μπορεί να μην είναι αυτοί οι οποίοι ορισμένοι περίμεναν, «είναι όμως καλύτεροι από το αποτέλεσμα του ελέγχου».
Παρά τις ερωτήσεις πάντως, ο κ. Πιτσιλής δεν έδωσε στοιχεία για τα έσοδα που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα από το VDI , κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις και καλώντας όλους τους φοροφυγάδες να αξιοποιήσουν την …ευκαιρία.
Το δικό της μήνυμα στους φοροφυγάδες έστειλε και η κ. Παπανάτσιου, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που κλείνουμε ένα παράθυρο, οι φοροφυγάδες ψάχνουν το επόμενο αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς για να το κλείσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: