Η ώρα της Εφορίας έχει φτάσει και μαζί με αυτήν και η αγωνία εκατομμυρίων πολιτών για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αλλά και πώς θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τους πρόσθετους φόρους που προκύπτουν κάθε χρόνο για περίπου 4 στους 10 φορολογουμένους.
Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό υπόλοιπο ή πιστωτικό, δηλαδή η Εφορία θα τους επιστρέψει τον παραπάνω φόρο που πλήρωσαν μέσα στο 2016.
Ωστόσο, ακόμη και όσοι γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της εφετινής φορολογικής δήλωσης, διότι οι παγίδες καραδοκούν και πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους χωρίς να το περιμένει.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα τεκμήρια, καθώς ενώ τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατά μέσο όρο 25% σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, δεν έχει υπάρξει η αντίστοιχη προσαρμογή στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατόχους ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής αλλά ακόμη και για όσους είναι ανύπαντροι ή παντρεμένοι, νοικιάζουν το σπίτι που μένουν κ.τ.λ.
Το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας με την οποία υπολογίζεται ο φόρος που πληρώνουν. Φορολογούνται από τα εισοδήματα του 2016 με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς έκπτωση φόρου, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο. Έτσι αντί για φορολόγηση με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015 για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%. 

Ιδιαίτερα φουσκωμένο θα δουν το εκκαθαριστικό τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα. Οι συντελεστές της κλίμακας των ενοικίων αυξήθηκαν. Έτσι, για εισόδημα έως 12.000, ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

Φουσκωμένο εκκαθαριστικό θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από το μπλοκάκι αθροίζεται με τους μισθούς και φορολογείται με συντελεστή που ανέρχεται ακόμη και στο 45%.