Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τα νοικοκυριά λένε «όχι» στις ρυθμίσεις των δανείων – Οι τράπεζες αντεπιτίθενται

Τα νοικοκυριά λένε «όχι» στις ρυθμίσεις των δανείων – Οι τράπεζες αντεπιτίθενται

Νοικοκυριά, επαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις που συνεχίζουν να παραμένουν εξαφανισμένοι, παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις από τις τράπεζες για ρύθμιση των χρεών τους έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες ήδη έχουν σταλεί οι επιστολές με τις οποίες καλούνται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, ωστόσο προτίμησαν να αγνοήσουν τις ειδοποιήσεις των τραπεζών. Το αποτέλεσμα; Σταδιακά αποστέλλονται καταγγελίες των συμβάσεων ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους χρωστούν.
Όλες οι αναλύσεις συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι ένας στους πέντε δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ κοντά, και συγκεκριμένα μία στις επτά, είναι και η εκτίμηση για τις επιχειρήσεις-στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Την ίδια στιγμή, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με funds για τις πρώτες πωλήσεις πακέτων προβληματικών χορηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως και το τέλος του 2017, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς επισφαλών απαιτήσεων.
Στόχος των τραπεζών είναι να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2017 στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αποδίδονται στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης αλλά και στις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου όπως π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονική πλειστηριασμοί.
Να σημειωθεί ότι αν και κινήθηκαν μέσα στους στόχους οι τράπεζες το 2016 σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, εν τούτοις, μεγάλη ανησυχία υπάρχει, καθώς το α’ δίμηνο του 2017 έχουν προστεθεί άλλα 1,5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια απειλώντας την κατάκτηση των στόχων του τρέχοντος έτους, στόχοι πολύ σημαντικοί για τα stress tests του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, της Τράπεζας της Ελλάδος, τα NPLs αγγίζουν τα 104,8 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο. Σε παρόμοια πορεία, τα NPLs έφτασαν τα 75,9 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Πιο συγκεκριμένα τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα 104,8 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους έναντι στόχου 105,8 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά διαμορφώθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,4 δισ. τα καταναλωτικά διαμορφώθηκαν σε 14,4 δισ. έναντι στόχου 14,5 δισ. ευρώ ενώ σε 62,9 δισ. ευρώ έναντι 63,9 δισ. στόχο διαμορφώθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι του αρχικού στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: