Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΑΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Αλλάζει ο υπολογισμός της χρέωσης ΥΚΩ

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΑΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Αλλάζει ο υπολογισμός της χρέωσης ΥΚΩ


Aλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και μεταφορά της διαχείρισης του λογαριασμού στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Διανομής) από τον ΑΔΜΗΕ προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, κατά την ομιλία του χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η ΡΑΕ έχει καλέσει σε ακρόαση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς διεξάγει σε βάθος έρευνα για τις ΥΚΩ και ήδη έχει διαπιστώσει στρεβλές χρεώσεις, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές.
Σύντομα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο της χρέωσης, όμως το άνοιγμα που θα πρέπει να καλυφθεί από τους καταναλωτές υπολογίζεται σε 600 ως 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο κ. Μπουλαξής, την περίοδο 2012-2013 λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου που ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, το κόστος των ΥΚΩ ανέρχονταν σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, που η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί στα 50 δολάρια το βαρέλι, το κόστος υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.
Απ’ αυτό όπως είπε προκύπτει, ότι ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι στρεβλός και πρέπει να αλλάξει.
Διασύνδεση νησιών
Επίσης, για τη μείωση των ΥΚΩ ο κ. Μπουλαξής σημείωσε, ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, τονίζοντας ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων πρέπει να επεκταθεί σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μήλος και η Αμοργός. Τόνισε ότι η ΡΑΕ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος, να επιβάλει στον ΑΔΜΗΕ την πραγματοποίηση επενδύσεων για τις διασυνδέσεις των νησιών ή να προχωρήσει η ίδια η ΡΑΕ σε διαγωνισμό για την ανάθεση σε τρίτους των απαραίτητων έργων.
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος, από το 2012 ως το 2015 αφέθηκε να συσσωρευτεί ένα συνολικό χρέος σε βάρος της ΔΕΗ της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις της εταιρίας.
Πρόκειται για λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τις οποίες δεν έχει ανακτήσει και προτείνει η διαδικασία αυτή να γίνει με τρόπο, που να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία και θα είναι πρόσκαιρη». Τέλος, ζητεί εξορθολογισμό της χρέωσης ΥΚΩ, η οποία υπολογίζεται με νόμο του 2012 βάσει μία στρεβλούς κλίμακας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ

Επίσημη παραδοχή για πωλητήριο στα υδροηλεκτρικά

Επίσημη παραδοχή για πωλητήριο στα υδροηλεκτρικά
Tην πρώτη επίσημη παραδοχή ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ έκανε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, κατά την ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής..
Ο κ. Μπουλαξής απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών σε ιδιώτες, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι στη διαπραγμάτευση. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η απόφαση του υπουργού για το όλο θέμα. Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι αν το μάρκετ τεστ που θα γίνει το φθινόπωρο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει το επιθυμητό αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε το προς πώληση πακέτο θα συμπληρωθεί από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται και πάλι να τεθεί το θέμα, αφού είχε συζητηθεί και στην προηγούμενη φάση, όταν οι δανειστές ζήτησαν την πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ. Κύκλοι του υπουργείου ελπίζουν ότι στο τρέχον στάδιο θα μπορέσουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευη μόνον με την αύξηση της ποσότητας των δημοπρασιών( ΝΟΜΕ) ως νομοθετικό προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, με την πώληση των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, να αναφέρεται μεν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά η νομοθετικά, η δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή να μετατεθεί χρονικά το φθινόπωρο.

www.imerisia.gr



www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: