Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Έξτρα εισφορές σε ετεροεπαγγελματίες με αγροτικό εισόδημα φέρνουν οι εγκύκλιοι

Έξτρα εισφορές σε ετεροεπαγγελματίες με αγροτικό εισόδημα φέρνουν οι εγκύκλιοι
Ασφαλιστικές εισφορές εις διπλούν κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν όσοι ασκούν παράλληλα µε την κύρια εργασία τους (µισθωτοί δηµόσιου ή ιδιωτικού τοµέα, ελεύθεροι επαγγελµατίες) και αγροτική δραστηριότητα
06 Απρ 2017 - 09:41
Picture 0 for Έξτρα εισφορές σε ετεροεπαγγελματίες με αγροτικό εισόδημα φέρνουν οι εγκύκλιοι
Η «καµπάνα» φαίνεται πως χτυπά για δεκάδες χιλιάδες ετερο-επαγγελµατίες που διαθέτουν ένα κτήµα στο χωριό, παράγουν προϊόντα και κάνουν πωλήσεις, προκειµένου να ενισχύσουν το εισόδηµά τους.


Για παράδειγµα, ένας µισθωτός µε µηνιαίο εισόδηµα της τάξης των 1.500 ευρώ και καθαρή πρόσοδο από αγροτικά 2.000 ευρώ το χρόνο, θα αναγκαστεί να επωµιστεί µια επιβάρυνση για εισφορές, που µόνο για τα αγροτικά του εισοδήµατα, θα ανέλθει σε 1.044 ευρώ ετησίως. Αυτό, µόνο για το 2017, καθώς µετέπειτα οι συντελεστές αυξάνουν και αναµένονται ακόµα µεγαλύτερες επιβαρύνσεις.


Αυτό αφήνει να εννοηθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που αντιβαίνει όµως στο νόµο 4387/16. Κι αυτό γιατί, το άρθρο 17 του ν. 4387/2016 προβλέπει για την παράλληλη ασφάλιση ότι «ασφαλισµένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή τοµείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελµατική δραστηριότητα τις προβλεπόµενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόµο. Στην περίπτωση αυτή για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελµατική δραστηριότητα δεν εφαρµόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης µηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς του άρθρου 39 παράγραφος 3».


Αυτή η διατύπωση, λέει στην Agrenda ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης, σηµαίνει πως «εισοδήµατα π.χ. ενός δηµόσιου υπαλλήλου από αγροτική δραστηριότητα, δεν µπορούν να υπόκεινται σε εισφορές, αν δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ. Κι αυτή η υποχρέωση προέκυπτε εφόσον δεν υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο ταµείο, δηλαδή µόνο αν κάποιος ήταν κατ’ επάγγελµα αγρότης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: