Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ «Θυσιάζουν» τις επικουρικές συντάξεις για συμφωνία στη Μάλτα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

«Θυσιάζουν» τις επικουρικές συντάξεις για συμφωνία στη Μάλτα

«Θυσιάζουν» τις επικουρικές συντάξεις για συμφωνία στη Μάλτα
Στο «κάδρο» των περικοπών μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις, σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το βάρος της απώλειας για τους συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαρροές κύκλων του υπουργείου Εργασίας, "στο τραπέζι είναι και οι επικουρικές συντάξεις προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων".
Σύμφωνα με τις πρώτες, αν και ανεπιβεβαίωτες ακόμη, πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να τεθεί ένα πλαφόν (στα 1000 ή στα 1200 ευρώ) βασιζόμενο στο άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης τις οποίες λαμβάνει κάθε ασφαλισμένος, πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες περικοπές. 
Πιο αναλυτικά, εκείνο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός "μικτών" μειώσεων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να μην επωμιστούν τις επικείμενες περικοπές αποκλειστικά οι κύριες συντάξεις.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους Θεσμούς, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις συντάξεις, ενώ οι επικουρικές συντάξεις δεν χρηματοδοτούνται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: