Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μάχη τώρα για έντιμο συμβιβασμό

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Μάχη τώρα για έντιμο συμβιβασμό

Μάχη τώρα για έντιμο συμβιβασμό
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε πολύ λεπτή φάση εισέρχεται σήμερα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, στην Ουάσιγκτον και αναμένονται κρίσιμες συναντήσεις σήμερα μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Ο πήχυς των προσδοκιών για γενναίες αποφάσεις, ως προς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραμένει χαμηλά, με δεδομένα τις αντίθετες επιδιώξεις Γερμανίας και ΔΝΤ.
Υπάρχουν όμως ενδείξεις σύγκλισης, πιθανόν επαρκών ώστε οι συζητήσεις να περάσουν σε πιο ώριμη φάση, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η παραδοχή Σόιμπλε πως οι ελληνικές προβλέψεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του ΔΝΤ. Με τα δεδομένα έως χθες, το πιθανότερο είναι πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη όπως εκτίμησε χθες ο Κλ. Ρέγκλινγκ, για να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία με το βλέμμα στραμμένο σε μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Πολλά κρίνονται σήμερα, στην Ουάσιγκτον, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο, με Κρ. Λαγκάρντ, Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σαπέν, στόχος της Αθήνας είναι να βολιδοσκοπήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πιστωτές για το μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος.
Η ελληνική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ. Στο στρατόπεδο των πιστωτών, οι ζυμώσεις φαίνεται πως είναι έντονες για το ελληνικό ζήτημα, ενώ φήμες από προχθές έκαναν λόγο ακόμη και για συναντήσεις κορυφής, σε επίπεδο Washington Group...
Παρέμβαση Σόιμπλε - Λαγκάρντ << Οι δηλώσεις Σόιμπλε έδωσαν πάντως χθες πιο ενθαρρυντικό τόνο. Σε μια ασυνήθιστη τοποθέτηση εκτίμησε πως οι ελληνικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του Ταμείου, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με το... 50% των μεταρρυθμίσεων.
Νωρίτερα, πάντως, η Κρ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο επιμένει σε πλεονάσματα 1,5% στην τετραετία 2019 - 2022, με τις τελευταίες του προβλέψεις, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκει να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για μία πενταετία, το πιθανότερο. Σημειώνεται πως τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% υπερασπίστηκε χθες η Κομισιόν, που έκανε όμως πάλι λόγο για ηπιότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και για παραμονή της οικονομίας σε εύθραυστη κατάσταση.
Εξοδος στις αγορές 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ακόμη και πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας λόγο για δυνατότητα ενός ακόμη ευρωπαϊκού «success story», εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες», ενώ παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας, κάνοντας λόγο για πολύ ισχυρή δημοσιονομικπή προσαρμογή.
Προς πλεόνασμα στη ζώνη του 4%
Σε πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του 4% του ΑΕΠ, εκτιμάται πως θα παραπέμπουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων το 2016. Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή σχεδόν επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ», το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων. Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ερώτημα
Πολλά κρίνονται σήμερα, στην Ουάσιγκτον. Στόχος της Αθήνας είναι να βολιδοσκοπήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πιστωτές για το μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος.

Αύριο
Η ελληνική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ.

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ 3,5% ΥΠΑΡΧΕΙ Ο «ΚΟΦΤΗΣ»

Ξορκίζει τα νέα μέτρα, θέλει γενναία λύση

Ξορκίζει τα νέα μέτρα, θέλει γενναία λύση
Του Ηλία Μπενέκου και του Δημήτρη Τσιούφου
Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων το 2018, στη σκιά των προβλέψεων του ΔΝΤ και λίγο πριν από την κρίσιμη εαρινή σύνοδο του Ταμείου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί σε μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και ρύθμιση του χρέους.
«Απολύτως ανυπόστατα» χαρακτήρισε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος, τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, με βάσει τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Όπως εξήγησε «ακόμη και αν δεν καταφέρναμε το 2018 να πιάσουμε το 3,5%, έχει κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη από την α’ αξιολόγηση, όταν πέρασε η ρύθμιση για τον δημοσιονομικό διορθωτή». Έσπευσε δε να προσθέσει πως «η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθιστά το σενάριο της ενεργοποίησης του διορθωτή, ως το πλέον απίθανο». Μάλιστα με αφορμή την αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, σημειώνοντας πως «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, η συμφωνία την οποία συζητά η κυβέρνηση με το Ταμείο και με δεδομένη την απαίτηση της Γερμανίας να συμμετέχει και αυτό στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει «ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, το οποίο θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και θα λήξει την ίδια στιγμή που θα λήγει και το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2018 με τον ESM».
Ξορκίζει τα νέα μέτρα, θέλει γενναία λύση
Αναφερόμενος δε στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, από την επικείμενη σύνοδο του ΔΝΤ σημείωσε πως «επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία». Αν και παραδέχθηκε πως «στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν παίρνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν» ωστόσο διευκρίνισε πως «ευελπιστούμε να υπάρξει συμφωνία ως προς το γενικό πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία και να μπει και τυπικά η σφραγίδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από τις 22 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά δε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως στις 25 Απριλίου επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να αρχίσει η συγγραφή των κειμένων, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και η ψήφισή τους να γίνει το πρώτο 15ημερο του μήνα.
Επίθεση στη ΝΔ 
Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της εξαπέλυσε ο Δ. Τζανακόπουλος ιδίως σε ό,τι αφορά την μη ψήφιση των θετικών μέτρων της συμφωνίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ποντάρει ξανά τα πάντα στην καταστροφή και το χάος», σχολιάζοντας δηκτικά «ελπίζουμε, όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέχτες, που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος».
Η απάντηση της ΝΔ 
Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ με τον εκπρόσωπό της Βασ. Κικίλια να υποστηρίζει πως «πανηγυρίζουν για όσα γκρεμίζουν» και να επισημαίνει ότι «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού». Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας», αφού όπως είπε «δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί» και προς επιβεβαίωση των όσων υποστήριξε σημείωσε πως έχουμε 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων τον Ιανουάριο του 2017, ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και εκροή καταθέσεων ύψους 2,3 δισ. το πρώτο δίμηνο του 2017». Είναι αλήθεια, πάντως, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο... της Βενεζουέλας».

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σόιμπλε: Ο ESM μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης είναι πιθανόν να μετατραπεί, και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. Την ηχηρή αυτή παρέμβαση έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σηματοδοτώντας αλλαγή πλεύσης και τον τερματισμό μιας προβληματικής σχέσης, μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελληνικά μνημόνια. Για παράδειγμα στο δυσμενές σενάριο που η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, χρειαζόταν νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, αυτό θα γινόταν, με βάση τη νέα τοποθέτηση Σόιμπλε χωρίς το ΔΝΤ και αμιγώς υπό την ευρωπαϊκή αιγίδα. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, διατήρησε χθες ανοικτό παράθυρο να εξαγοραστούν από τον ESM τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, από αδιάθετα κεφάλαια που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει αποκαλύψει η ?Η? πως στο παρασκήνιο έχει εξεταστεί σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, από τον ESM ? εκτιμάται πως θα μιλάμε τότε για ποσά της τάξης των 12 δισ. ευρώ περίπου ? σχέδιο που θα μπορούσε να εντάσσεται στη δέσμη των νέων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το σχέδιο, θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για να συναινέσει, τώρα, το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα για λίγους μήνες και με συμβολική χρηματοδότηση, παρέχοντας στο διοικητικό του συμβούλιο τη διασφάλιση πως μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζονται τα κεφάλαια που δάνεισε στην Ελλάδα και θα μπορεί να αποχωρήσει. Ο Β. Σόιμπλε, χθες, κάλεσε παράλληλα τις τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ζήτησε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις, προκρίνοντας τις ως στρατηγική σε σχέση με την εξάρτησή τους από το «εύκολο χρήμα» των κεντρικών τραπεζών. Ο Σόιμπλε, μάλιστα, παρατήρησε πως τα οικονομικά προβλήματα κάποιων χωρών της Ευρωζώνης οφείλονται στην αποτυχία τους να εφαρμόσουν «δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις», αφήνοντας αιχμές και για την Ελλάδα.
«Πάγος» από Παγκόσμια Τράπεζα
Πάγο στα σενάρια για άμεση χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, έβαλε χθες με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Τζ. Γιονγκ Κιμ ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει τίποτα το επικείμενο, αλλά έχουμε δεσμευτεί να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με τρόπους που τη στηρίζουμε ήδη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια». Μιλώντας σεσυνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξήγησε πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση για παροχή δανείου στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση όλων των άλλων πιστωτών της Ελλάδας αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως σημείωσε η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται ήδη με την Ελλάδα, από την αρχή της θητείας του, το 2012, αλλά τα ζητήματα πάνω στα οποία εργάζονται είναι η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εστιάζοντας στον τρόπο αντιμετώπισης και της μακροχρόνιας ανεργίας.

www.imerisia.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: