Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τι θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις

Τι θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις

Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Από τον Ιούλιο και μετά εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν τον φόρο.
Το μεγάλο «αγκάθι» και φέτος όπως και κάθε χρόνο παραμένουν οι αποδείξεις. Για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν με τη φετινή φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν δαπάνη με αποδείξεις προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Ο σχετικός κωδικός της φορολογικής δήλωσης θα παραμείνει κλειδωμένος και, έτσι, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν πραγματοποιήσει δαπάνη με αποδείξεις ή όχι, θα λάβουν το αφορολόγητο όριο, που κυμαίνεται από 8.636 ευρώ έως και 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων που έχει ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλωθούν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα του φορολογουμένου, ακόμα και αυτά που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση, όπως, για παράδειγμα, τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, “μπλοκάκια”, καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι. Προσυμπληρωμένα και είναι στοιχεία των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως Ι.Χ. και ακίνητα.
Υπάρχει ειδική εφαρμογή εντός της φόρμας της φορολογικής δήλωσης που αναγράφει τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από τις τράπεζες κατά το φορολογικό έτος 2016.
Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό στη φορολογική δήλωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η Εφορία στην επιστροφή υπερεισπράξεων και στους συμψηφισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: