Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Στην Ουάσινγκτον με... «ανοιχτούς λογαριασμούς» για τα μέτρα

Στην Ουάσινγκτον με... «ανοιχτούς λογαριασμούς» για τα μέτρα

Στο αεροπλάνο για Ουάσινγκτον επιβιβάζονται σήμερα οι Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης ώστε να συμμετάσχουν στο 3ήμερο «παζάρι" για τη διευθέτηση του χρέους
stin-ouasingkton-me-anoixtous-logariasmous-gia-ta-metra
 
Στο αεροπλάνο με προορισμό την Ουάσινγκτον επιβιβάζονται σήμερα οι υπουργοί Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης προκειμένου να συμμετάσχουν στο τριήμερο «παζάρι» για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολλές προσδοκίες δεν υπάρχουν καθώς παρά την «συμφωνία της Μάλτας» -ουσιαστικά δηλαδή την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στην επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ- δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το ΔΝΤ, με τις εκθέσεις που έδωσε χθες και προχθές στη δημοσιότητα αλλά και με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ δυσκόλεψε αρκετά την κατάσταση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους. Χαρακτηρίζοντας ανοικτά το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο, ζητά διευθέτησή του κάτι όμως που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι. Και χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν σαφής υποστηρίζοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος και θα ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί. Από την άλλη η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και χθες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μακρά χρονική περίοδο τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι θέλουν υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ κατέδειξαν ακόμη ότι το Ταμείο βλέπει αργή αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς θεωρεί αδύνατον ειδικά μετά το 2019 να παραχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% (τουλάχιστον όχι χωρίς την επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στην Μάλτα). Στην τελευταία μάλιστα έκθεση του Ταμείου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ούτε ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 –το μνημόνιο ορίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 3,5%- θα επιτευχθεί. Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 είναι μόλις 2% έναντι 1,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Οκτώβριο του 2016. Μένει να φανεί τι σηματοδοτεί αυτή η εκτίμηση. 
Από την ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ πήρε αυτό που ήθελε: τη δέσμευση ότι αν χρειαστεί να μειωθούν και οι συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο από το 2019. Στην Ουάσινγκτον θα φανεί αν και οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ένα βήμα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η πίεση του Ταμείου, θα είναι σε δύο κατευθύνσεις: τη διάρκεια διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5% αλλά και το όσο το δυνατόν λεπτομερέστερο ξεκαθάρισμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ουσιαστικά, στην Ουάσινγκτον θα γίνει ένα παζάρι για την Ελλάδα χωρίς, επί της ουσίας, την Ελλάδα καθώς οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν μετά την οριστική κατάληξη του άτυπου μπρα – ντε φερ ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά αρχίζει ο μεταπασχαλινός… ανήφορος με τελικό προορισμό το Eurogroup της 22ας Μαίου οπότε και θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί «τα πάντα». Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει όχι μόνο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης η πλήρης συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, θα πρέπει να κλείσει η τεχνική αξιολόγηση, να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την ελληνική Βουλή, να υπογραφούν τουλάχιστον έξι κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές και να συνεδριάσουν όχι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και τα διοικητικά συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το χρονικό του τρόμου που ουσιαστικά ξεκινάει από αύριο με την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και ολοκληρώνεται κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο με την απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης των (τουλάχιστον) επτά δις. ευρώ, έχει ως εξής:
Με κάθε επισημότητα, την Παρασκευή 21 Απριλίου ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 το οποίο και αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5% έναντι στόχου 0,5%. Ήδη, το αποτέλεσμα έχει προαναγγελθεί τόσο από τον πρωθυπουργό ο οποίος μίλησε πρόσφατα για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 3,5% ήδη από το 2016, όσο και από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο την πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι «τουλάχιστον 3%, έξι φορές πάνω από το στόχο».
Το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στις διαπραγματεύσεις, τον κυρίαρχο ρόλο δεν θα τον έχει η Ελλάδα, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη, αλλά το ΔΝΤ και η Γερμανία καθώς θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός που θα ικανοποιήσει τις βασικές επιδιώξεις των δύο πλευρών. Η Γερμανία δεν θέλει εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ θέλει σαφείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους πριν στείλει τον φάκελο της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Το ζητούμενο στην Ουάσινγκτον είναι να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία η οποία θα πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαίου. Εκτός από τους Έλληνες υπουργούς (Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκη, στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  κ. Στέλιος Παπαδόπουλος προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη αποκωδικοποίηση των όσων θα λεχθούν.
Στις 24 Απριλίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να πιστοποιηθεί και από την Eurostat οπότε οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα γίνουν με οριστικοποιημένο το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ θα υπάρξει και αναθεώρηση της εκτίμησης η οποία όμως θα γίνει το φθινόπωρο)
Στις 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Το κρίσιμο είναι να κλειδώσει η συνταγή περικοπής των συντάξεων από το 2019 με τον λιγότερο επώδυνο για τους συνταξιούχους τρόπο, να αποφασιστεί η πώληση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά.
Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαίου, θα πρέπει να γίνει και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Το πότε αλλά και η διάρκεια συζήτησης των μέτρων στη Βουλή (δηλαδή το αν θα πάει με τη διαδικασία του επείγοντος, του υπερεπείγοντος κλπ, θα εξαρτηθεί από τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν και ουσιαστικά από το πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα κλιμάκια για να κλείσουν την τεχνική συμφωνία.
Στις 22 Μαΐου θα πρέπει να κλείσει η πλήρης συμφωνία μαζί με το χρέος και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αμέσως μετά τις 22 Μαίου, θα πρέπει να συγκληθεί και το ΔΣ του ΔΝΤ για να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ταμείο, διάρκειας περίπου ενός έτους.
Στις 8 Ιουνίου: Αν υπάρχει συνολική συμφωνία (με ΔΝΤ και χρέος), το Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική το οποίο θα γίνει στo Ταλίν της Εσθονίας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Δεν υπάρχουν σχόλια: