Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ Αυτοκίνητα: Πώς θα πάρετε πινακίδες με το... μήνα και τι θα πληρώσετε

ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ

Αυτοκίνητα: Πώς θα πάρετε πινακίδες με το... μήνα και τι θα πληρώσετε

Αυτοκίνητα: Πώς θα πάρετε πινακίδες με το... μήνα και τι θα πληρώσετε
Xιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, καταθέτοντας στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τις πινακίδες κυκλοφορίας, θα μπορούν να τα επανακυκλοφορήσουν εντός του 2017 για χρονικά διαστήματα από 1 μήνα έως και 8,5 μήνες (όσους περίπου απομένουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους), καταβάλλοντας μέρος μόνο των ετησίων τελών κυκλοφορίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα ποσά που θα μπορούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αντιστοιχούν σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα αυτών στα οποία επιθυμούν να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους. Για παράδειγμα, όποιοι θέλουν να άρουν την ακινησία και να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους μόνο για ένα μήνα μέσα στο 2017 θα κληθούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 2 μήνες!
Σύμφωνα με το dikaiologitika, όσοι θελήσουν να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους για 3 μήνες μέσα στο τρέχον έτος θα κληθούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες, ενώ όσοι προτιμήσουν να κινήσουν τα οχήματά τους για το υπόλοιπο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο διάστημα αυτό προσαυξημένα κατά τα 2/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας!

Αναλυτικά, με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» παρέχεται και για το έτος 2017, η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού πριν την άρση ακινησίας ως εξής:
α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλοντας τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2017 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Επιστρέφει τις πινακίδες ενόψει Πάσχα ο δήμος Αθηναίων

Επιστρέφει τις πινακίδες ενόψει Πάσχα ο δήμος Αθηναίων

Τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχει αφαιρέσει επιστρέφει στους κατόχους τους η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, σήμερα Μεγάλη Τετάρτη και αύριο Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους το Πάσχα.
Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων για την παραλαβή τους δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, αστυνομική ταυτότητα ή θεωρημένη εξουσιοδότηση στην περίπτωση που θα τις παραλάβει τρίτος).

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα.


Τι προβλέπει η τροπολογία για μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας

Τι προβλέπει η τροπολογία για μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Πάσχα με φθηνότερα Τέλη Κυκλοφορίας θα κάνουν όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καθώς μόλις κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική τροπολογία καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχει στα ποσά των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.
Δηλαδή το κόστος των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας, για όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στο όχημά τους θα είναι ακριβότερα κατά 1/12 έως και 2/12 σε σχέση με τα αναλογικά Τέλη. Ειδικότερα:
α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2017 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.
Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Παράδειγμα:

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2017:

• Για 1 μήνα. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 x (2/12) = 20 ευρώ.

• Για 3 μήνες. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120 x (4/12) = 40 ευρώ.

• Για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι 31-12-2017. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 x (7/12) + 120 x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ = 90 ευρώ.
#αυτοκίνητα #Τέλη Κυκλοφορίας



Τροπολογία επαναφέρει τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - παράταση για

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και επαναφορά των τελών κυκλοφορίας με το μήνα προβλέπει τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
tropologia-epanaferei-ta-teli-kukloforias-me-to-mina---paratasi-gia
 

Με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, ενεργοποιείται και φέτος ο θεσμός της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους οδηγούς θέλουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους ενόψει καλοκαιριού. 
Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το τέλος Ιουνίου ενώ για τις επιχειρήσεις αποδεσμεύεται η υποχρέωση πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από την υποβολή της δήλωσης. Και για τις εταιρείες ο φετινός φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Παρέχεται και για το έτος 2017 η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).
Έτσι:
·        Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στα οχήματα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
·        Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας
·        Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31/12/2017 συν τα δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 
Κατεβάστε εδώ την τροπολογία


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Αρση της ακινησίας των ΙΧ για περιορισμένο χρονικό διάστημα με πληρωμή μέρους των τελών

Αρση της ακινησίας των ΙΧ για περιορισμένο χρονικό διάστημα με πληρωμή μέρους των τελών
Τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, να καταβάλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος, προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε απόψε.

Έτσι, για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τρεις μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα, τα δωδέκατα που απομένουν συν 2/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια: