Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΤΟ 2019 Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ Αρμαγεδδών: Χάθηκαν έως και οκτώ συντάξεις μετά από 14 περικοπές

ΤΟ 2019 Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Αρμαγεδδών: Χάθηκαν έως και οκτώ συντάξεις μετά από 14 περικοπές

Αρμαγεδδών: Χάθηκαν έως και οκτώ συντάξεις μετά από 14 περικοπές
Του Γιώργου Γάτου
Σε τροχιά... εξίσωσης βάζει η κυβέρνηση, από το 2019, τις «παλαιές» (πριν από τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) και τις «νέες» (από τις 13 Μαΐου του ‘16 και μετά) συντάξεις δίνοντας τη... χαριστική βολή σε όσες θεωρούνται ακόμη «γενναιόδωρες», παρά την καθολική κατάργηση των δώρων (13η και 14η σύνταξη) και τις συνολικά 14 περικοπές που έχουν γίνει από το 2010 και μετά.
 Το «προσύμφωνο» με τους δανειστές για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ μέσω της περικοπής των «προσωπικών διαφορών μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων, όποιο σενάριο κι αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε νέες απώλειες.
Και, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξουν κατηγορίες συνταξιούχων που θα φτάσουν στο σημείο να έχουν χάσει, συνολικά, έως και... οκτώ συντάξεις (5,9 με τις έως σήμερα μειώσεις + άλλες δυόμισι με τις νέες).
Οι παλαιές και οι νέες μειώσεις
Αρμαγεδδών: Χάθηκαν έως και οκτώ συντάξεις μετά από 14 περικοπές
Χαρακτηριστικό είναι το πραγματικό παράδειγμα (από φάκελο του δικηγόρου Διον. Ρίζου) ενός ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου στο πρώην ΤΕΒΕ, σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με 37ετία το 2010 και έλαβε πλήρη σύνταξη 2.147 ευρώ, ή 30.058 ευρώ τον χρόνο μαζί με τα δώρα.
Ο ίδιος συνταξιούχος σήμερα λαμβάνει, μετά τις μειώσεις και συμπεριλαμβανομένης της κράτησης υγειονομικής περίθαλψης, κύρια σύνταξη που φτάνει τα 1.441,80 ευρώ, δηλαδή 17.301,60 ευρώ τον χρόνο και έχει χάσει 5,94 συντάξεις. Μετά τον επανυπολογισμό που θα γίνει με βάση το ν. 4387/2016 (με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και χωρίς το μπόνους του πρώην ΤΕΒΕ) η κύρια σύνταξή του θα αποτελείται από το ποσό των 1.022,4 ευρώ (σύνταξη) + 419,4 ευρώ (προσωπική διαφορά). Και στην περίπτωση που από την 1/1/2019 περικοπεί η προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξη κατά 75%, το σύνολο της νέας σύνταξης θα είναι 1.127,25 ευρώ και ετησίως 13.527 ευρώ (-55% σε σύγκριση με την αρχική σύνταξη) χάνοντας επιπλέον 2,6 συντάξεις.
Οι απώλειες, ακόμη κι αν «μετριαστούν» με την επιβολή «κόφτη» - ανώτατου ποσοστού μείωσης, θα είναι σε κάθε περίπτωση επιπλέον των «παλαιών» μειώσεων οι οποίες θα «απορροφηθούν» λόγω του νέου - λιγότερου «γενναιόδωρου» τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου είναι χαμηλότερα και δεν προβλέπεται κανένα απολύτως «μπόνους» πλην της προσθήκης της εθνικής σύνταξης.
Κύρια + επικουρική
Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων από πρώην Ταμεία που δεν προέβλεπαν «μπόνους» στις συντάξεις ή δεν είχαν κοινωνικούς πόρους καθώς και για χαμηλόμισθους - χαμηλοσυνταξιούχους που δεν ελάμβαναν ΕΚΑΣ ή όσους έχουν και επικουρική σύνταξη (υπάρχει σενάριο για επιμερισμό των περικοπών).

Για παράδειγμα, μισθωτή του ιδιωτικού τομέα με μέσες και υψηλές αποδοχές που συνταξιοδοτήθηκε με 30ετία το 2010 με πλήρη σύνταξη στα 55 «βγήκε» με σύνταξη 1.002,40 ευρώ και σήμερα λαμβάνει , συμπεριλαμβανομένης της κράτησης υγειονομικής περίθαλψης, κύρια σύνταξη 941,20 ευρώ (έχει χάσει 2,7 συντάξεις). Μετά τον επανυπολογισμό, η κύρια σύνταξη θα αποτελείται από το ποσό των 929,6 ευρώ + 11,6 ευρώ (προσωπική διαφορά) και αν λαμβάνει επικουρική σύνταξη 248,7 ευρώ στην οποία συμπεριλαμβάνεται προσωπική διαφορά 123,4 ευρώ, θα χάσει άλλα 39,50 ευρώ το μήνα (ή μια...μισή κύρια σύνταξη το χρόνο) εφόσον από την 1/1/2019 περικοπεί η προσωπική διαφορά στην κύρια κατά 75% και στην επικουρική κατά 25% (θα είναι 932,5 ευρώ η κύρια και 217,9 ευρώ η επικουρική).


ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Εφιαλτικό σενάριο: Μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 700 ευρώ!

Εφιαλτικό σενάριο: Μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 700 ευρώ!
Ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατομμύρια συνταξιούχους, έχει πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης η οποία αναζητά τρόπους για να μαζέψει το 1,8 δις ευρώ. Το σενάριο αυτό προβλέπει μειώσεις στις κύριες συντάξεις ακόμη και για τα χαμηλά ποσά, ακόμη και για κάτω από τα 700 ευρώ.
Η μείωση πρόκειται να γίνει από το πρώτο ευρώ των διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ της σύνταξης όπως καταβάλλεται και αυτής που θα προκύψει εάν υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας προσπαθούν να διασώσουν τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζουν την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στα επίπεδα του 20% με 25%. Προσπαθούν επίσης να περισώσουν τις επικουρικές, όμως, ο λογαριασμός του 1% του ΑΕΠ που πρέπει να εξοικονομηθεί είναι πολύ βαρύς.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα.
Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να καθορίσει ένα «ταβάνι» προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και στο παρελθόν.
Αναφορικά με τα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ. Μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε συντάξεις από 700 έως 1.200 ευρώ και κατά 25% σε συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω.
Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί σε 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα (σήμερα 40 ευρώ).
Επιδότηση ενοικίου με έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.
Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 450.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Συντάξεις: Δείτε πώς θα υπολογίζονται τα νέα ποσά [ΠΙΝΑΚΕΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ]

Συντάξεις: Δείτε πώς θα υπολογίζονται τα νέα ποσά [ΠΙΝΑΚΕΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ]
Τον τρόπο υπολογισμού νέων συντάξεων περιλαμβάνει η εφαρμοστική εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Η εγκύκλιος αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου του 2016. 
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «ηαναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, από το έτος 2002 και πέρα δίδεται πίνακας με την εξέλιξη ετήσιων μεταβολών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Με ρήτρα πληθωρισμού θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις
Για οσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης κατά το έτος 2017, προβλέπεται ότι:
- Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους),
- Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2003 γίνεται με χρήση του γινομένου: των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2004 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους), κοκ.
- Η μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έτους 2016 σημαίνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη του έτους 2016 με τον αντίστοιχο δείκτη του έτους 2015, συνεπώς μεταβάλλοντας με το δείκτη αυτό τις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2015 προκύπτει η αναπροσαρμογή τους στο έτος 2016.
- Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.
Παραδείγματα προσαύξησης συνταξίμων αποδοχών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, για συνταξιοδότηση το έτος 2016 (μετά την 13/5/2016) καθώς και για συνταξιοδότηση το έτος 2017:
Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔΤΚ από τα έτη 2002 έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος. Όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας (1), λαμβάνεται υπόψη σαν τιμή η μονάδα. Συνεπώς στους πίνακες των παραδειγμάτων όπου υπάρχει συντελεστής συνολικής αναπροσαρμογής μικρότερος της μονάδας, οι ετήσιες αποδοχές παραμένουν σταθερές.
ΙΚΑ ΕΤΑΜ
Capture
Capture
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Capture
ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ
Capture
Capture
ΕΤΑΑ-ΤΑΝ
Capture
Capture
ΟΑΕΕ
Capture
Capture

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: