Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Σταθάκης: Δεσμευθήκαμε για μείωση των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ - BINTEO

Σταθάκης: Δεσμευθήκαμε για μείωση των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ - BINTEO

Σταθάκης: Δεσμευθήκαμε για μείωση των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ - BINTEO

Σε ένα από τα δύσκολα θέματα που υπάρχουν στη συμφωνία της Μάλτας αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο με τους δασικούς χάρτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως υπάρχει δέσμευση για μείωση των συντάξεων στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (δηλ. 1,8 δισ. ευρώ) που θα αφορά κατά κανόνα στις υψηλότερες συντάξεις. 

Αναφορικά με τα αντίμετρα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως το ένα και ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα για τους συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει μια κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής τους, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους. 
«Πρόκειται για ένα αντίμετρο, που μαζί με άλλες σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΥ, θα αποτελέσουν πόλο ανακούφισης» είπε.
Ως δεύτερο αντίμετρο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τη μείωση φορολόγησης, λέγοντας πως στο πεδίο αυτό θα υπάρξουν δύο ισχυροί πυλώνες:
-Ο πρώτος πυλώνας αφορά στις οικογένειες με τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων, με καλύψεις που αφορούν την βρεφονηπιακή φροντίδα και τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε ευάλωτες οικογένειες.
- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα εισοδήματα και την κατάργηση της αλληλεγγύης για εισοδήματα έως των 20.000 ευρώ ετησίως.
«Αυτά» -ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός- «αποτελούν σημαντικές τομές, πυρήνες αντιμετώπισης και έχοντας πάντα κατά νου ότι το ισοζύγιο μέτρο- αντιμέτρων θα είναι μηδενικό, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις προαναγγέλλουν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».
Τέλος, ο κ. Σταθάκης, ως προς το «ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης», υπογράμμισε ότι θα υπάρξει επαναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ επίκεινται μια σειρά από μέτρα προς ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

https://youtu.be/50ELBL0aRNM

Δεν υπάρχουν σχόλια: