Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Εως 15 Μαΐου η ψήφιση νομικής προστασίας τραπεζικών στελεχών

Εως 15 Μαΐου η ψήφιση νομικής προστασίας τραπεζικών στελεχών

 25 Απρ 2017
 Κόκκινα Δάνεια
Εως 15 Μαΐου η ψήφιση νομικής προστασίας τραπεζικών στελεχών
Όσον αφορά τον εξωδικαστικο συμβιβασμό ειπώθηκε από την κυβέρνηση πως η ανάμειξη των δικαστικών αρχών θα είναι τυπική και δεν θα απαιτούνται σημαντικοί χρόνοι για έγκριση.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς
Μέχρι τις 15 Μαΐου θα ψηφιστεί η διάταξη για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Διαβάζουμε στο imerisia.gr:
Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.
Τέσσερις υπουργοί και οι επικεφαλείς των τραπεζών συζήτησαν τα θέματα της οικονομίας
Aπό την πλευρά των τραπεζών συμμετείχαν οι πρόεδροι κ.κ. Καραμούζης (Eurobank) Ράπανος (Alpha Bank), Θωμόπουλος (ΕΤΕ), Χαντζηνικολάου (Πειραιώς), Ρουμελιώτης (Attica Bank) και οι αντίστοιχοι CEO's κ.κ. Καραβίας, Φιλάρετος (αναπληρωτής CEO), Φραγιαδάκης, Μεγάλου, Πανταλάκης, αλλά και η γενική γραμματέας της Ενωσης Χαρούλα Απαλαγάκη.
Όσον αφορά τον εξωδικαστικο συμβιβασμό ειπώθηκε από την κυβέρνηση πως η ανάμειξη των δικαστικών αρχών θα είναι τυπική και δεν θα απαιτούνται σημαντικοί χρόνοι για έγκριση. Αντιθέτως αναλύθηκε το θέμα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών, όπως επίσης και εκείνων των στελεχών του Δημοσίου που θα αποφασίσουν και θα εκτελέσουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα «βλέπει μόνον μπροστά» -δεν θα υπάρξει παρελθοντική κάλυψη των στελεχών.
«Συζητήσαμε σε πολύ γόνιμο κλίμα για τα θέματα ρευστότητας, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλας Καραμούζης και σημείωσε πως: «Καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά από επιτροπές συνεργασίας ώστε να βελτιώσουμε το κλίμα και να επιλύσουμε τα θέματα που απασχολούν και τον τραπεζικό τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία».
Βελτίωση κλίματος
«Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας θα βελτιώσουν το κλίμα και θα δώσουν την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
Οπως επισημάνθηκε, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που είναι αρκετά, οι δανειακές ανάγκες των αξιόχρεων επιχειρήσεων καλύπτονται πλήρως. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για νέες χορηγήσεις, αυτό εμφανίζεται περιορισμένο. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση χορηγήσεων και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών
Επισημάνθηκε πάντως πως το 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών, ανήκει στην τάξη των στρατηγικά κακοπληρωτών, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες τον εντοπισμό τους.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε την κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης στη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις και να δοθεί μέσα από τις τράπεζες μια δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης ζητήθηκε να μην επιβραβευθούν όσοι βουλιάζουν τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι.
Καταληκτικά και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το σύνολο των αρμόδιων υπουργείων και των λοιπών παραγωγικών φορέων, με κοινό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: