Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΜΕΡΟΣ Η ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ» ΘΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/2019 Συντάξεις: Ενας στους 3 θα πληρώσει το βαρύ τίμημα της συμφωνίας

ΜΕΡΟΣ Η ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ» ΘΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/2019

Συντάξεις: Ενας στους 3 θα πληρώσει το βαρύ τίμημα της συμφωνίας

Συντάξεις: Ενας στους 3 θα πληρώσει το βαρύ τίμημα της συμφωνίας
Μέρος ή και το σύνολο της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις θα χάσουν οι τρεις στους δέκα συνταξιούχους το 2019. Αυτό προέβλεψε χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου επαναβεβαιώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, το υπουργείο θα επιδιώξει να καθοριστεί ένα ποσοστό - ανώτατο όριο απομείωσης της «προσωπικής διαφοράς» περί το 22% για να αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων και να παραμείνουν «εκτός» των περικοπών του 1,8 δισ. ευρώ οι επικουρικές συντάξεις.
Κάτι που, όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί, όπως έδειξε η επεξεργασία αντιπροσωπευτικού δείγματος των επανϋπολογισμένων κύριων συντάξεων. Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν υπόψη των δανειστών και εκτιμάται ότι μπορεί να «κλείσει» η τελική συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να «κατέβει» το όριο των 1.300 ευρώ, άθροισμα κύριας + επικουρικής που είχε τεθεί για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων μετά τον επανϋπολογισμό τους το 2016. «Εφόσον το 1% προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις, υπογράμμισε η υπουργός.
Θίγονται συντάξεις 692 ευρώ
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου «στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις». Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του επανϋπολογισμού συντάξεων του ΙΚΑ, ακόμη και μια σύνταξη χηρείας ύψους 692,88 ευρώ θα θιγεί αφού, μετά τον επανϋπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, θα πέσει στα 584,08 ευρώ και θα έχει «προσωπική διαφορά» 108,80 ευρώ.
Συντάξεις: Ενας στους 3 θα πληρώσει το βαρύ τίμημα της συμφωνίας
Οσο μεγαλύτερη είναι η (παλαιά) σύνταξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «προσωπική διαφορά». Για παράδειγμα σύνταξη χηρείας ύψους 1.407,96 ευρώ θα έχει «προσωπική διαφορά» 238 ευρώ και σύνταξη γήρατος των 1.017,95 ευρώ θα αποκτήσει «προσωπική διαφορά» 142,92 ευρώ...

Επαναφορά συμβάσεων
Με «οδηγό» το «προσύμφωνο» των Βρυξελλών, η Ε. Αχτσιόγλου θα αξιώσει από τους θεσμούς να νομοθετηθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθει η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εφόσον «καλύπτεται» το 51% των απασχολουμένων και η αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης (το σχέδιο του ΔΝΤ δεν προβλέπει άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση της αναστολής ισχύος των δύο παραπάνω αρχών που έχουν ανασταλεί από το 2011). Αμεσα θα νομοθετηθεί, πάντως, η κατάργηση του διοικητικού - υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις. Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία άμεση αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία μολονότι το ΔΝΤ ζητεί πιο «σφιχτό» πλαίσιο (απόφαση από το 51%) ενώ περιορισμένες αλλαγές συζητείται να γίνουν για τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών (θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα). Να σημειωθεί πως θα παραμείνει ως έχει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: